İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Kursiyerleri Mezuniyet Töreninde Duygulu Anlar Yaşandı
12 Şubat 2010 Çarşamba günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 92. Dönem Temel Eğitim, 28. Dönem Masaj Eğitimi ve 3. Dönem Çağrı Merkezi Operatörlüğü kursiyerlerinin mezuniyet töreni yapıldı.
Görme engelli kursiyerlerin mezuniyet törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, Sarıyer Kaymakamı Mehmet ÖZER, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim TAHMAZ, AÇSH İstanbul İl Müdür Yardımcıları, Kuruluş Müdürü Şahin ERTARHANACI ile kursiyer yakınları katıldı. Kursiyerlere törenle diplomaları verildi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM mezuniyet töreni konuşmasında; “İstanbul ve Ankara da bulunan Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezlerinde, doğuştan veya görme yetisini sonradan kaybetmiş, görme yetisinden yoksun bireylere, bir başkasının yardımına ihtiyaç duymaksızın veya en az yardımla bağımsız yaşama ve hareket tekniklerini öğretmek, yetenekleri doğrultusunda mesleki eğitim almalarını sağlayarak onların bir meslek veya iş sahibi olabilmelerine yardımcı olmak, tüketici durumundan üretici duruma getirmek, hayata uyumlarını kolaylaştırmak, engelliliğin ortaya çıkardığı psikolojik ve sosyal problemlerini çözmelerinde yardımcı olmak amacıyla deneyimli eğiticiler tarafından eğitimler verilerek kursiyerlerimiz sosyal yaşama kazandırılmaktadır. Bu merkezlerde verilen eğitimlerle Türkiye’nin dört bir yanından gelen engelli bireyleri hayata hazırlıyoruz.” dedi.
Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezlerinde Eğitim Ve Rehabilitasyon Hizmet Temel Eğitim ve Mesleki Eğitim Olarak İki Modül Şeklinde Gerçekleştiriliyor
YILDIRIM; verilen eğitim ve rehabilitasyon hizmetinin; Temel Eğitim ve Mesleki Eğitim olarak iki modül şeklinde gerçekleştirildiğini, engellilerin ayrımcılığa uğramadan hak temelli bir anlayışla toplumsal hayata tam ve etkin katılmaları insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamlarına devam edebilmelerinin ancak istihdam, erişilebilirlik ile sosyal rehabilitasyon alanlarında politika üretmek, uygulamakla mümkün olduğunu belirtti.
Konuşmasında; “Erişilebilirlik, herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi” olarak tanımlanmaktadır. Erişilebilirlik Herkes İçindir ve 2020'de yapacağımız çalışmalarla başta kamu kurumlarımız olmak üzere hayatın her alanını engellilerimize erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz.
Nisan ayı içerisinde İstanbul’da görme engellilere yönelik dijital dönüşüm sempozyumu gerçekleştireceğiz. Bu sempozyumla görme engellilerimizin Web sayfalarından Bilgiye erişime, Kamusal hizmetlere erişimden kamusal alanlara erişime, Ulaşımdan fiziksel mekânlara erişimi ve sosyal hayata aktif ve tam katılımı hedefliyoruz. Beceri temelli iş uyumu ile engellilerin istihdamını destekleyeceğiz. Kısacası; engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları yardım veya lütuf olarak değil verilmesi gereken bir hakkın teslimi olarak görüyoruz.” ifadesini kullandı.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM ayrıca Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile İstanbul Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde incelemelerde bulundu.