Karayolları Genel Müdürlüğü İle Kaldırım ve Yaya Geçitlerinin Erişilebilirliği Konulu Toplantı Yapıldı
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü paydaşlığında ‘Kaldırım ve Yaya Geçitlerinin Erişilebilirliği’ konulu toplantı düzenlendi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı tarafından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kaldırım, yaya geçidi ve Genel Müdürlük tesislerinin proje ve yapım işlerini yürüten birimleriyle bir toplantı gerçekleştirildi.
Kaldırım ve yaya geçitlerinin erişilebilirliği konulu toplantıya; Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Yapım Dairesi Başkanlığı, Etüt, Proje ve Çevre Dairesi Başkanlığı, Tesisler ve Bakım Dairesi Başkanlığı ve Trafik Güvenliği Daire Başkanlığından katılım sağlandı. 24.12.2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve yapımı sağlanan kaldırımlar ve yaya geçitlerini kullanan engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar dikkate alınarak çözüm önerileri tartışıldı. Kaldırım ve özellikle yaya alt ve üst geçitlerinin Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanına girdiği yerler üzerinde duruldu.
Erişilebilirlik Dairesi Başkanı Dr. Deniz Çağlayan GÜMÜŞ tarafından “TS 12576 Şehir içi yollar - Kaldırım ve yaya geçitlerinde ulaşılabilirlik için yapısal önlemler ve işaretlemelerin tasarım kuralları” standardında yer alan kaldırım ve yaya geçitlerinin erişilebilirliği konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca mevcut yapılı çevrede öncelikle Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği Formları kullanılarak mevcut durum tespiti ile engellerin belirlenmesi, uygulama projelerinin hazırlanıp keşfinin çıkarılması ve gerekli ödeneğin "10.1.2.05 Engellilerin Erişilebilirliğinin Sağlanması Amacıyla Yapılacak Giderler” kodu kullanılarak talep edilebileceği ve tadilatların bu aşamadan sonra yapılması gerektiği bilgisi verildi.
Yeni yapılacak inşaat ve imalatlarda ise projelerin erişilebilirlik mevzuat ve standartlarına uygun olmasının zorunlu olduğu ve tüm onay aşamalarında standartlara uygunluğun kontrol edilmesi gerektiği açıklandı. Toplantıda ayrıca kaldırım ve yaya geçitlerinin erişilebilirliği konusunda çalışmalar yapan ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte bir çalıştay düzenlenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.