MIPAA/RIS Dördüncü Gözden Geçirme ve Değerlendirme Döngüsü Kapsamında Ulusal Yaşlanma Ülke Raporumuz Tamamlandı
2002 yılında Madrid’de düzenlenmiş olan İkinci Dünya Yaşlanma Asamblesi tarafından kabul edilen Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı (MIPAA) makro düzeyde yaşlanan nüfusların ülkeler için bir fırsat alanına dönüştürülmesi, mevcut sistemlerin demografik yaşlanma sürecine uyumlaştırılması, mikro düzeyde ise genel anlamda yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için küresel, normatif bir çerçeve çizmektedir. Yine 2002 yılında Berlin’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Yaşlanma Bakanlar Konferansı tarafından MIPAA kapsamında alınan kararlar on taahhüt altında gruplandırılmış, tedbir ve eylemleri içeren UNECE Bölgesel Uygulama Stratejisi (RIS) onaylanmıştır.
MIPAA'nın başlangıcında, her beş yılda bir bölgesel ve küresel düzeyde uygulanmasının sistematik bir şekilde gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Sonrasında Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Bölgesel Uygulama Stratejisi (MIPAA/RIS) uygulamasının üçüncü gözden geçirme ve değerlendirme döngüsü kapsamında Ulusal Ülke Raporumuz 2016 yılında Bakanlığımızca hazırlanmıştır.
2018-2022 yıllarını kapsayan MIPAA/RIS uygulamasının dördüncü gözden geçirme ve değerlendirme döngüsü kapsamında Ulusal Yaşlanma Ülke Raporumuza ilişkin çalışmalar ise 24 Ağustos 2021’de kamu kurum ve kuruluşları, akademi, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim birimlerinden toplamda 45 paydaş kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu Paydaş Toplantısı ile başlatılmış olup Raporun tamamlanma süreci bitmiştir.
Bakanlığımız ve paydaş kuruluşların katılımıyla hazırlanan Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu, 2018-2022 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemdeki yaşlılık alanında kaydedilen gelişmeleri ve planlanan çalışmaları kapsamaktadır.
Ulusal Yaşlanma Ülke Raporumuza ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.