24 Ağustos 2021’de kamu kurum ve kuruluşları, akademi, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim birimlerinden toplamda 45 paydaş kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu Paydaş Toplantısı gerçekleştirildi.
8-12 Nisan 2002 tarihleri arasında Madrid'de düzenlenen İkinci Dünya Yaşlanma Asamblesi tarafından kabul edilen Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı (MIPAA), yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, yaşlanan nüfusun ülkeler için fırsata dönüştürülmesi ve zorluklarına çözüm bulunması için küresel bir normatif çerçeve oluşturuyor. Aynı yıl Berlin'de düzenlenen UNECE Yaşlanma Bakanlar Konferansı tarafından MIPAA için on taahhüt altında gruplandırıldı, ayrıca tedbir ve eylem içeren UNECE Bölgesel Uygulama Stratejisi (RIS) onaylandı.
MIPAA'nın başlangıcında, her beş yılda bir bölgesel ve küresel düzeyde uygulanmasının sistematik bir şekilde gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı. Sonrasında Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Bölgesel Uygulama Stratejisi (MIPAA/RIS) uygulamasının üçüncü gözden geçirme ve değerlendirme döngüsü kapsamında Ulusal Ülke Raporumuz 2016 yılında Bakanlığımızca hazırlandı.
Yaşlı bireylere yönelik olarak uygulanan politika ve programlar hakkında 2018-2022 yıllarını kapsayan MIPAA/RIS uygulamasının dördüncü gözden geçirme ve değerlendirme döngüsü kapsamında hazırlanacak olan Ulusal Ülke Raporumuza ilişkin çalışmalar ise halihazırda başladı. Bu çerçevede 24 Ağustos 2021’de kamu kurum ve kuruluşları, akademi, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim birimlerinden toplamda 45 paydaş kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu Paydaş Toplantısı gerçekleştirildi.
Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Uluslararası Alanda Yaşlıların Haklarını Koruyan Özel Bir Sözleşmeye İhtiyaç Duyuluyor
Çevrimiçi düzenlenen Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu Paydaş Toplantısının açılış konuşmasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Doktor Orhan KOÇ; çocuk ya da engelli gibi kırılgan veya dezavantajlı gruplardan farklı olarak, yaşlıların haklarını ele alan uluslararası bir sözleşmenin henüz bulunmadığını ifade ederek, uluslararası alanda yaşlıların haklarını koruyan özel bir sözleşmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ülkemizde yaşlıların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarına yönelik gerçekleştirilmiş çalışmaları tüm yönleriyle ifade eden Uzm. Dr. KOÇ, 2007, 2012 ve 2016 yıllarında Ulusal Ülke Raporlarının hazırlanıp sunulduğunu ifade etti ve Bakanlığımızın kuruluşundan bu yana 2016 yılındaki raporun ardından bu yıl ikinci Ülke Raporunun hazırlık çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Toplantı açılış konuşmasından sonra “Madrid Uluslararası Eylem Planı Ulusal Rapor Hazırlık Süreci ve Rehberi” sunumu ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Burcu AYHAN EKENCİ, Eylem Planı ve Bölgesel Uygulama Stratejisinin tarihsel sürecini anlattı, ülkemizde de daha önce hazırlanan Ulusal Raporların hazırlık evrelerine dair katılımcıları bilgilendirdi. Raporun amacı ve nasıl hazırlanması gerektiğine dair yönergeleri açıklayan EKENCİ, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından hazırlanmış zaman çizelgesini sundu, raporun içeriğine dair kapsamlı bir anlatım ile paydaş kurumları verilecek katkıların niteliği konusunda açıklamalarda bulundu. EKENCİ’nin sunumu ardından paydaşlardan gelen soru, cevap ve öneriler bölümü sonrasında toplantı sona erdi.
Bakanlığımız ve paydaş kuruluşların katılımıyla hazırlanan Ulusal Yaşlanma Ülke Raporu, 2018-2022 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemdeki yaşlılık alanında kaydedilen gelişmeleri ve planlanan çalışmaları kapsıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler politikalarına uygun olarak, raporun katılımcı bir yaklaşımla hazırlanması için akademi, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumlarının katkısı önemseniyor.