Uzm. Dr. Orhan KOÇ Pandemi Sürecinde Alınan Tedbirleri ve Dünyaya Yansımalarını Haber Global TV’de Anlattı
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm Dr Orhan KOÇ, Haber Global TV’de Yenigün programının sunucusu Nevra ÖNER'in konuğu oldu. Programda başından itibaren pandemi sürecini yakından izlediklerini belirten, Uzm. Dr. Orhan KOÇ; 7 Ocak’ta tüm bakımevlerinde idari tedbirleri aldıklarını, personelin sağlık hizmetlerinde süreçle ilgili gerekli olan eğitimin verildiğini, 28 Şubatta korona virüs rehberini hazırladıklarını, 11 Martta yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde karantina kurallarını uyguladıklarını, personelin 14 gün sabit vardiya usulü ile gönüllü çalıştığını, giriş çıkışları kontrol altına aldıklarını, engelli ve yaşlıların hijyen ve sağlık açısından ihtiyaç duydukları tüm kişisel donanımlarını temin ettiklerini, yaşlı bakım merkezlerinde kalanların ateş ve tansiyon gibi ölçümlerinin günde dört kez yapıldığını, ayrıca farklı semptomları da göz önünde bulundurduklarını, en ufak bir belirti veya şikâyette hastane hizmetlerini devreye soktuklarını söyledi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm Dr. Orhan KOÇ, dünyadaki salgınla mücadele tecrübelerini önemsediklerini ve dikkate aldıklarını, 14 gün kuralını erişilebilir hale getirdiklerini, Batı ülkelerinde yaşlı kesimin özellikle bakım merkezlerindeki yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimde büyük sorunlar yaşadığını, Batı ülkelerinde bakım merkezlerinde ölüm oranının çok yüksek olduğunu ama Türkiye’de buna fırsat verilmediğini, engelli ve yaşlılarımız için adeta VİP hizmeti verildiğini kaydetti.
Kırılgan grupta yer alan engelli ve yaşlılarımızın virüse karşı alınan tedbirlerle ciddi manada koruduklarını, kuruluşa giren çıkan her bireyin sağlık kontörlünün yapıldığını, dünyada bulaşıdan dolayı gerçekleşen ölüm oranlarının birçok ülkede %50 civarında yaşlı kesimi kapsadığını, Türkiye’de ise yaşlı bakım merkezlerinde toplam 27500 civarında bulunan yaşlıların, çok iyi şartlarda korunduğunu vurguladı.
Pandemi döneminde engelli ve yaşlıların, tedbirlere ve uyarılara ilişkin bilgilendirmelere erişilebilir formatlarda ulaşmalarının sağlanması amacı ile yapılan çalışmaları aktaran ve pandemi sürecinde Engelliler için farkındalık çalışmaları yaptıklarına değinen Uzm. Dr. Orhan KOÇ, işitme engelliler için işitme dili tercümanları tarafından bilgilendirme videoları hazırlandığını, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler ile toplantılar düzenlediklerini engellilerin bulaşdan korunma yöntemleri ilgili hazırlanan rehberlere kolay erişimlerini sağladıklarını belirtti.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, COVID-19 sürecinde engellilere yönelik alınan kurumsal tedbirleri ve sunulan hizmetlerin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından takdirle karşılandığını belirtti. Vardiya usulü ile hizmetlerin kesintisiz sürdürüldüğünü kaydetti.