Yaşlı Refahı Seminerlerinin 8.si Edirne’de Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlendi.
2019 yılının ‘Yaşlı Yılı’ ilan edilmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programı kapsamında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafında bölgesel olarak gerçekleştirilen Yaşlı Refahı Seminerlerinin 8.si Osmanlının 2. Başkenti serhat şehri Edirne’de düzenlendi.
Edirne’nin sosyal hizmet geçmişimiz açısından çok önemli bir yeri var. 15. yüzyılda II. Beyazıt tarafından inşa edilen Şifahane külliyesinde tıp ve eczacılık eğitimlerinin yanı sıra halka ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor, ilaç dağıtılıyordu. Şifahanenin en önemli özelliği su sesi ve musikiyi ilk defa tedavi amaçlı kullanmış olmasıdır.
Edirne Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen seminere, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul TANRIKULU, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar BÜYÜKKAYAER, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan yöneticilerle ilgili personel katıldı.
Periyodik olarak düzenlenen bu seminerlerle, katılımcıların yaşlılık alanında duyarlılığını ve kişisel gelişimini sağlamak, farklı illerin uygulamaları ve güncel gelişmeler hakkında görüş ve önerilerini almak, personelin moral ve motivasyonlarını yükseltmek ve aynı zamanda yerel düzeyde farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.
"İnsanın İyi Olma Halini Arttırmak Zorundayız"
Programın açılışında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar BÜYÜKKAYAER, "Dünya Sağlık Örgütü insan ömrünün yaşlılık dönemini artık 74 yaşından itibaren başlatıyor. Biz bakanlık olarak insan ömrünü doğumla başlatıyoruz ve bütün sosyal politika ve sosyal yardım alanlarının hepsinde, eğitimde, iş gücüne katılımda, sosyal hizmetlerde hepsinde insanın yanındayız. Fakat yaşlılık, insanın ömür süresinin uzaması, aslında insanın iyi olma halinin artışıdır. Dolayısıyla toplum refahını arttırmak istiyorsak öncelikle kamu hizmet politikalarında, insanın iyi olma halini arttırmak zorundayız" dedi.
“Dünya Türkiye'yi Örnek Alıyor”
Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER de konuşmasında "Modernleşme dediğimiz refah düzeyi yüksek toplumlarda ortak özellik yaşlı nüfusunun yüksek olması. Yaşlı nüfusunun yüksek olması tıbbi gelişmelerin de etkisiyle ülkemizde de sürekli artmakta. Cumhurbaşkanlığımızca yürütülen eylem planlarında geçen doğurganlık oranlarımızı da mutlaka artırma yönünde ciddi çabalar sarf ediyoruz. Yaşlılığın oluşmasında demokratik, sosyo-ekonomik, siyasal faktörler, insancıl gerekçeler çok önemli. Bizler ülke olarak birçok dünya ülkesine, uyguladığımız birçok sosyal politikalarla örnek olabilecek uygulamaları da geliştirdik. Sosyal hizmetler konusunda gerçekten dünyada örnek gösterilecek uygulamalara imza atıyoruz." dedi.
Program planlanan sunumların gerçekleşmesinin ardından soru cevap kısmıyla tamamlandı.
Gün boyu süren seminerin ardından İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar BÜYÜKKAYAER başkanlığındaki bakanlık heyeti ve il yöneticileri, Milli Emlak tarafından 200 kapasiteli Huzurevi inşaatı için tahsis edilmiş 44.600 m2 lik arsayı yerinde inceledi ve bazı kuruluş ziyaretlerinde bulundu.