…
…
06 Kasım 2019, Çarşamba İzmir, TÜRKİYE

Yaşlı Refahı Seminerlerinin 9'uncusu İzmir’de Yapıldı


Yaşlı Refahı Seminerlerinin 9'uncusu İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.

2019 yılının ‘Yaşlı Yılı’ ilan edilmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programı kapsamında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bölgesel olarak gerçekleştirilen Yaşlı Refahı Seminerlerinin 9'uncusu İzmir’de gerçekleştirildi.  

Seri halinde düzenlenen Yaşlı Refahı Seminerleri ile katılımcıların yaşlılık alanında duyarlılığını ve kişisel gelişimini sağlamak, farklı illerin uygulamaları ve güncel gelişmeler hakkında görüş ve önerilerini almak, personelin moral ve motivasyonlarını yükseltmek ve aynı zamanda yerel düzeyde farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen seminere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, İzmir Vali Yardımcısı Erhan GÜNAY, İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim TANĞLAY, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar BÜYÜKKAYAER, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar KUZ ile İzmir’de görev yapan idareciler ile alanda çalışan personel katıldı.

“Giderek Yaşlanmakta Olan Toplumun İhtiyaçlarını Öngörmek ve Buna Hazırlanmak Zorundayız”

Programın açılışında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, "İnsan ömrünün uzaması ile birlikte toplumsal anlamda kaçınılmaz olarak yüzleşeceğimiz bir husus yaşlılık… Bu sebeple yaşlılığın giderek artan ihtiyaçlarını da bugünden öngörmek zorundayız. Zaman ilerledikçe giderek artan yaşlılık alanındaki ihtiyaçlara göre, her bir ihtiyacı kapsayıcı ve kuşatıcı şekil ve çeşitlilikte hizmetlerimizi geliştiriyoruz.” dedi.

“Sosyal Çevresiyle Birlikte Olan Yaşlı Birey, Gerçek Huzuru Yakalıyor”

Dünyada kurumsal bakımdan evde bakıma ve evde bakımın desteklenmesi anlayışına bir geçiş olduğunu vurgulayan Dr. KOÇ, “İnsanın evde ailesiyle, dostlarıyla ve yakın çevresiyle birlikte olması ve kişinin burada, kendi yerinde desteklenmesi aynı zamanda insani bir anlayış da… Sosyal çevresiyle birlikte olmanın sağladığı yaşam sevinci ile birlikte yaşlı birey, psikolojik olarak gerçek huzuru yakalıyor aslında. Bu sebeple biz de bu anlayışla birlikte huzurevlerinde verdiğimiz hizmetleri sürdürürken diğer taraftan yaşlılarımızın evlerinde desteklenebildiği uygulamaları çeşitlendirmeyi, evde bakım aylığı, evde bakıma destek uygulamaları ile yaşlı gündüz bakım merkezlerini daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor, çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Artan Yaşlanma Hızı Bizlere Uyarı Niteliğinde”

Açılışta konuşan İzmir Vali Yardımcısı Erhan GÜNAY, “Son yıllarda tıbbın gelişmesi, bireyin kendini ve yaşamı önemsemesi nedeniyle ortalama insan ömrü uzamaktadır. Dünyada 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmaktadır. Türkiye'de de yaşlı nüfusun toplumdaki oranı yaklaşık yüzde 8,8, ancak bu oran yıllarla birlikte artacaktır. Yaşlanmada görülen bu hız, bu konuda yapılması gerekenler konusunda bizlere daha hızlı ve etkin çalışmalar yapılması konusunda uyarı niteliğinde.” dedi.

“İzmir Yaşlı Hizmetlerinde Öncü Durumda”

İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim TANĞLAY da konuşmasında "İzmir olarak, yaşlılara yönelik uygulamalarımızı, Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün çizdiği doğrultuda yaşlının yerinden desteklenmesi vizyonuyla, çeşitlendirerek arttırıyoruz. Bu sayede uyguladığımız sosyal politikalarla örnek olabilecek uygulamalar geliştirdik.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan seminer kapsamında sırasıyla;

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Gühercan VURAL TEKELİ “Yaşlılık, Yaşam Kalitesi ve Yaşlı Hakları” başlığıyla,

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzman Yardımcısı Onur AYTAR “Yaşlı Refahı, Yoksulluk ve Sosyal Yardım Hizmetleri” başlığıyla,

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Muzaffer GÖÇEN “Gündüz Hizmet Modeli” başlığıyla,

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Mehmet Emin SEZGİN “Yaşlılıkta Ailenin Rolü” başlığıyla,

İzmir Bornova Nevvar Salih İŞGÖREN Huzurevi Müdürlüğü’nden Fizyoterapist Kamile İNAN ER “Kırılgan Yaşlıda Düşme Korkusu ve Fiziksel Egzersiz” başlığıyla,

9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya KAYA “Yaşlı Ruh Sağlığı” başlığıyla,

İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Dr. İpek ALMASULU YURT “Kurumsal Bakımda Sağlık Hizmetleri” başlığıyla birer sunum gerçekleştirdiler. Program sunumların ardından soru cevap kısmı ve fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.