Yaşlılara Yönelik Gündüzlü Hizmet Merkezlerinde Sosyal Yardım ve Bakım Hizmetleri Artarak Devam Ediyor
“Yaşlılara Yönelik Sosyal Yardım ve Bakım Hizmetlerinde Önemli Yol Kat Ettik.”
Ülkemizde hayat şartlarında yaşanan iyileşmelerle insan ömrünün uzadığını ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranın %8,8’e ulaştığını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ 2002 yılında 24 TL olan 65 Yaş Üstü Yaşlı Maaşının 2019 itibariyle 601,58 TL’ye çıkarıldığını ve 2019 yılı Şubat Ayı itibariyle ülkemizdeki toplam 32.990 kapasiteli 394 huzurevinde 26.501 yaşlımıza hizmet verildiğini ifade etti.
“Yaşlılarımıza Yönelik Yeni Hizmet Modelleri Geliştiriyoruz.”
Yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüzlü hizmet modelleri geliştirdiklerini ifade eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ 2012 yılında başlatılan yaşlı Yaşamevi Projesi ile 39 adet yaşlı yaşamevinde 142 yaşlıya ev ortamında hizmet sunduklarını, bir diğer yeni hizmet modeli olan Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan 65+ yaşlıların korunması ve desteklenmesi, yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması kapsamında destek sağlanan Büyükşehir Belediyeleri tarafından bugüne kadar toplam 35039 yaşlıya hizmet sunulduğunu, yaşlı ve yaşlı yakınlarının yaşadığı 10.307 hanenin bu hizmetten yararlanması sağlandığını belirtti.
“Ülkemizde İlk Defa Yaşlılık Şurasını Düzenledik ve 2019’u Yaşlılar Yılı İlan Ettik.”
Ülkemizde yaşlı nüfusun çoklu ihtiyaçlarının bütüncül bir yaklaşımla karşılanmasının önem kazandığını belirten Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Dünya’daki ve Türkiyede’ki demografik dönüşüm sürecinde yaşlı hakları ve aktif yaşlanmaya dikkat çekmek üzere Cumhurbaşkanlığı himayelerine AÇSHB tarafından 20-22 Şubat 2019 tarihlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen I. Yaşlılık Şurası’nda 2019 yılının yaşlılık yılı ilan edilerek yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin çalışmalara ivme kazandırıldığını ifade etti.
Orhan KOÇ; “3 Ayda 43 Adet Yaşlılara Yönelik Gündüzlü Yaşam Merkezi Açacağız”
Uzm. Dr. Orhan KOÇ yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüzlü hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla ilk üç ayda yapılan çalışmalarla gündüzlü hizmet sunan merkezlerinin sayısının 13 ilimizde 18’e yükseltildiğini belirterek yapılan çalışmalarla önümüzdeki 3 ayda 24 ilimizde 43 kuruluşta daha gündüzlü hizmetlerin başlatılacağını açıkladı.
“Bu Yıl 81 İlde Yaşlılara Yönelik Gündüzlü Hizmet Merkezi Açmayı Hedefliyoruz”
Bakanlık olarak yaşlıların ve ailelerinin haklarını ön planda tutan, yaşlı bireylere yönelik olarak ev ve aile ortamında onları sosyal çevrelerinden koparmadan destek sağlayan çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ, hedeflerinin yıl içerisinde 81 ilde yaşlılara yönelik gündüzlü bakım merkezi açmak olduğunu belirtti. Ayrıca bu hizmetler ile Alzheimer hastası yaşlılarımıza ve yakınlarına da hizmet sunumu sağlanmış olacağını da ekledi.
“Yaşlılarımıza ve Ailelerine Ücretsiz Olarak Kaliteli Gündüzlü Hizmetler Sunacağız.”
Uzm. Dr. Orhan KOÇ, açılacak olan yaşlılara yönelik gündüzlü hizmet merkezlerinde yaşlıların evde ve gündüzlü bakımının sağlanarak hem yaşlıların bakım ihtiyacının giderileceğini hem de yaşlı yakınlarına destek olunarak ailelerin rahatlatılacağını, sosyal ve kültürel aktiviteler düzenleneceğini, danışma, dayanışma hizmetleri verileceğini, bilgilendirme çalışmaları yapılacağını, kurslar düzenleneceğini vb. çok yönlü çalışmalar yapılacağını açıkladı.
“Yaşlılara Yönelik Gündüzlü Hizmet Standartları Geliştirme Çalıştayı Yapıyoruz.”
Uzm. Dr. Orhan KOÇ, ülkemizde yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüzlü hizmetlerin sunumunda görev alan kurum ve kuruluş temsilcileriyle işbirliğini geliştirmek ve hizmet sunumunun standartlarını belirleyerek sürece ivme kazandırmak amacıyla, 28-29 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde ‘Yaşlılara Yönelik Gündüzlü Hizmet Standartları Geliştirme Çalıştayı’ organize edildiğini belirtti.