…
31 Ağustos 2020, Pazartesi Türkiye, Hakkari

Üniversiteye Yerleşen Koruma Altındaki Gençlere "Hayat Rehberi"


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal hizmet modellerinden yararlanan ve yükseköğrenim programlarına yerleşen gençleri hem sahip oldukları hakların farkında olmaları hem de karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında bilgilendirilmeleri için rehber hazırladı.

“Biz Onların Her Daim Hamisi Olacağız”

Gençlerin görüşleri de alınarak hazırlanan “Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Gençlere Yönelik Yükseköğrenim Rehberinde”, yükseköğrenim yaşamı, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, akademik kariyer, burs imkanları ve istihdam gibi birçok konuda pratik bilgiler bulunuyor. Rehberin ön bölümünü kaleme alan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, üniversiteye başlayan gençleri tebrik ederek, bu rehberin gençlerin hayatını kolaylaştıracağını inandığını belirtti. Gençlere yükseköğrenim hayatlarında başarılar dileyen Selçuk, “Her daim bir fırsatlar dönemi olarak gördüğümüz ilk gençlik zamanlarında yeni yollara adım atarak üniversiteye başlayan gençlerimiz, bizim içimizdeki inancı güçlendiren ışıklarımız olmuştur. Şairin de söylediği gibi milletimizin ikbali gençlerimizin gösterdiği marifet ve fazilet kudreti ile daim olacaktır. Devlet olarak elimiz hep gençlerimizin üzerinde olacak. Biz onların her daim hamisi olacağız.” dedi.

“Ne Zaman İstersen Yanındayız”

Rehberde öğrencilere, “Bizim ailemizin değerli üyesi; yükseköğrenim kurumuna yerleşerek bizleri mutlu ettin.” şeklinde seslenildi. Öğrencilere bu süreçte ne zaman isterlerse yanında olacaklarını unutmamaları vurgulanırken; bakanlık, rehberde gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

“Endişelenme, Yalnız Değilsin”

“Yaşamın için çok çok önemli adımlardan birini atmış bulunuyorsun. Artık üniversitelisin. Yaşantında birtakım değişiklikler olacak. Ama endişelenme, yalnız değilsin. Öncelikle şunu aklından çıkarmamaya çalış, bir geçiş dönemindesin. Bu dönemde zorluklarla karşılaşabilirsin. Bu süreçte yaşayacağın değişikliklerin farkında olman uyum sürecinin ilk adımdır.

"İngilizce ve Kodlama Uyarısı"

Üniversitenin eğitim dili ne olursa olsun İngilizceyi çok iyi bilmen gerekir. Eğer Türkçe eğitim veren bir okulda isen, bu iş sana düşüyor. İngilizceni geliştirmek için çeşitli kurumların açtığı dil kurslarına katılmalısın. Hangi programda olursan ol mutlaka kodlama öğrenmen gerekir. Gelecekteki mesleklerin ne olacağını bilmiyoruz ama teknolojinin büyük verinin, yapay zekanın tüm mesleklerin içinde olacağına eminiz.

“STK’lar İçin Gönüllü Çalış”

Üniversite eğitimin boyunca mümkün olduğunca deneyim kazanman gerekir. Birçok programın formel bir stajı var ama bununla yetinme. İlgi ve yeteneklerine göre çalışma hayatında deneyim kazanabilirsin. Ayrıca, STK’lar için gönüllü çalışmak senin için eşsiz birer deneyim olabilir. Bir öğrenci kulübüne üye ol ve bir takım sporu yap. Bunlar, gelecekte daha da önem kazanacak olan duygusal zekanı, arkadaş çevreni geliştirecektir.

“Mahrem Bilgilerini Paylaşma”

Hayatınla ilgili önemli kararları, güvendiğin, sana yol gösterecek birisi ile paylaş ve karar verirken dikkatli ol. Bununla birlikte sırlarını ve sana özel olan, mahrem bilgilerini paylaşma. Bu tür bilgileri paylaşman sonrasında seni üzebilir. Unutulmaması gereken bir diğer husus sosyal çevre edinme ve arkadaş seçimi. Arkadaş seçiminde dikkatli ol. Doğru tercih uzun yıllar süren dostluk ve arkadaşlıklardır.

“Okumadığın Bir Belgeye İmza Atma”

Ergin olmakla birlikte birçok yasal haklarını kendi kendine kullanabileceksin. Okumadığın ve içeriğini tam olarak anlamadığın hiçbir belgeye imza atmamalısın. Arkadaşınız ve tanıdığınız kişi olsa dahi güvendiğiniz insanlar ile istişare etmeden başkası adına borç alma, kefillik gibi yükümlülüklere girmemelisin.

“e-Devlet Şifresi Yasal İmzandır”

Bu süreçte artık bir yetişkin olduğun için yasal ve finansal iş ve işlemlerini kendin yönetmelisin. Yasalar doğrultusunda istenen bilgi ve belgelere ulaşmanın kolay yolu e-Devlet sistemidir. e-Devlet şifresi yasal imzanızdır. Birçok banka öğrencilerden hesap açılışı ve hesap işletim ücreti almamakla birlikte hesap açılışında bu durum teyit edilmeli.

“25 Yaşına Kadar Uzatabilirsin”

Yükseköğrenim programına yerleşmiş olman nedeni ile korunma/bakım tedbiri kararın senden sorumlu meslek elemanlarınca mahkemeye başvurularak uzatılacaktır. Genel olarak korunma kararları 25 yaşına kadar uzatılabilmekte ve eğitim öğretim yaşantılarının düzenli devam etmesi ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır.”

“Başarın, Diğer Gençlere Rol Model Olacak”

Rehberin sonunda, “Unutma ki kendi ayakların üzerinde durduğun bu dönemde yapacağın tercihler büyük önem taşımaktadır. Gösterdiğin ve göstereceğin başarılar seninle birlikte aynı yaşam deneyimlerini yaşayan devlet korumasındaki diğer gençlerimize de rol model olacaktır. Biz bir aileyiz. Her zaman birlikte ve her zaman yanında olacağız.” ifadelerine yer verildi.