30 Kasım 2021 Salı günü saat 09.00’da bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere İlimize gelen Bakan Yanık, Hatay Valiliği'nde Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından karşılandı. Karşılamada Vali Doğan’a, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Yusuf İzci, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş ve İl Kurum Müdürleri eşlik etti.
Karşılamanın ardından Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Yanık akabinde Valilik Makamına geçerek Vali Doğan’la bir süre sohbet etti.
Valilik ziyaretinden sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık, Vali Doğan ile birlikte sivil toplum iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla üçüncüsü İlimizde gerçekleştirilen “Sivil Toplum Buluşmaları-3” çalıştayına katıldı.
Bakan Yanık başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, Vali Doğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz, ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Gerçekleşen çalıştayda konuşan Bakan Yanık, “Bugün bütün dünyanın ortak meselelerinden biri olan göç ve insani yardım konusunu odağına alan, siz değerli sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldik, Sizlerden alacağımız bilgilendirmeler, öneriler, tavsiyeler, eleştiriler bizim için yol gösterici olacak. Toplumun bütün kesimlerini kucaklayan, insan odaklı ve hak temelli politikalarımızla ve hizmetlerimizle, vatandaşlarımızın önündeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri kaldırmaya ve sosyal korumaya dair her alanda sadece niceliği değil, niteliği arttırmaya daha bütüncül ve daha sistematik bir yaklaşımla devam ediyoruz. Gerçekleşen bu istişare toplantılarımız sonucunda Bakanlığımızda bir ilk olmak üzere Sivil Toplum Vizyon Belgemizi ve Eylem Planımızı oluşturacağız. Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla halkımızın istek ve taleplerine daha yakından bir projeksiyon tutuyor, ihtiyaçları daha net ve kısa yoldan görebiliyoruz.” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Sivil Toplumla İş Birliği Daire Başkanlığının kurulduğunu belirten Bakan Yanık konuşmasının devamında “Bizler sorumluluk üstlenirken gözünü budaktan sakınmayan, varlığı paylaşmaya sıra geldiğinde de diğerkam davranan bir milletiz. Türkiye, 2011 yılı itibariye kitlesel olarak ülkemize giriş yapan Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmaktadır. 3.7 milyonu Suriye’den olmak üzere toplamda 5 milyon sığınmacıya güvenli bir liman olan Türkiye, insan hakları standartlarını belirlediğini iddia eden ülkelere bu süreçte insanlık dersi vermektedir. Bizim hedefimiz; bize gelen, bize sığınan, bizimle yaşamaya devam eden herkese insan onuruna yakışan bir hayat sunmaktır. Bizler de işin ciddiyeti gereği çalışmalarımızı sosyal hizmet ve sosyal yardım modellerimizi detaylı olarak planlıyor ve ihtiyaçlara göre yapılandırıyoruz. Bu nedenle her duruma özgü yeni projeler oluşturuyoruz.
Bakanlık olarak Türkiye Afet Müdahale Planı’nda; Psikososyal Destek (PSD) hizmetlerine ilişkin ana çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. Acil durum olarak değerlendirilen kitlesel göç kapsamında da Bakanlık olarak psikososyal destek çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de bulunan geçici koruma ve uluslararası koruma statüsünde olan dezavantajlı kişilerin sosyal hizmetlere erişimini artırmaya yönelik Sosyal Hizmet Merkezlerimiz aracılığıyla da çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Sosyal Hizmet Merkezler kanalıyla gerçekleştirilen çalışmalara değinen ve 2022 yılında hayata geçirilmesi planlanan “Suriyelilere Yönelik Aile Eğitim Programı’nın Değerlendirmesi ve İhtiyaç Analizi” projesini içeriğiyle ilgili ve “Nakit Yardımı” projesiyle yürütülen çalışmalara dair bilgililer veren Bakan Yanık konuşmasının sonunda, “İlk Sivil Toplum Vizyon Belgesini 2022 yılı başında hazırlamış olacağız. Bu belge doğrultusunda oluşturacağımız Eylem Planı, Bakanlığımız ve sivil toplum arasındaki işbirliğini çok daha güçlü hale getirecek ve yine sizlerin katılımlarıyla hayata geçirilecek eylemleri kapsayacaktır. İnsanların refahı ve mutluluğu adına sunduğumuz bütün hizmetlerin yeryüzünde iyiliğin çoğalması ve insani değerlerin güçlenmesine katkı sunması adına birer ilham kaynağına dönüşmesini diliyorum.
Bu duygularla hepinizi gönülden selamlıyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Bu toplantıların sadece bakanlık çalışmalarını şekillendirmek için değil bir ortak tutum belirlemek, bu milletin merhametini, mazluma uzattığı eli göstermek açısından da önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Yanık başkanlığında, çalıştay devam etti.
Bakan Yanık, ilimizde gerçekleştirmiş olduğu ziyaretlerinin ve çalıştayın ardından kara yolu ile şehrimizden ayrıldı.