Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İstiklal Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi Kamu Kurumlar ve STK temsilcilerinin katılımıyla “Aile Çalıştayı” İl Müdürlüğü Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonunda düzenlendi.
“Aile Çalıştayı” açılışında bir konuşma yapan İl Müdürümüz Mutlu KAYA;
“Bugün bakanlığımızın çalışmalarına katkı sunmak ailenin güçlenmesi ve sosyal refahın artırılması üzerine fikir alışverişinde bulunmak amacıyla İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, 23 kamu ve kuruluşu, 3 belediye, 7 sivil toplum kuruluşu, 2 üniversite ve 2 kooperatifle birlikte 7 oturumdan oluşan çalıştayımızı gerçekleştirmek üzere siz değerli misafirlerimizle bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Aile, toplumsal varlığımızı sürdürebilmemizi sağlayan hayati öneme haiz bir yapı, en değerli hazinemiz. Tarihimiz boyunca ailenin, medeniyetimiz ve kültürel yapımız üzerinde kurucu bir rolü olmuştur. Ailenin modern toplum ilişkilerinde de bu kurucu rolünü devam ettirmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
İl Müdürümüz Mutlu Kaya “Her ailenin kendi mutluluğunun başyazarı olduğunu söyleyerek özellikle Batı toplumlarında uzun süre devam eden yıkıcı akımların etkisiyle bir toplumsal ekosistemin olmazsa olmaz koşulu olan aile kurumu yok olmuştur. Güven kalesi olan aileyi kaybetmiş “kalabalıklar içinde yalnızlaşmış insanlar” dünyasında dramatik çözümler aranmaya başlanmıştır. Ülkemizde çok şükür ki, Aile kurumu, tarihi zenginliğimiz olarak varlığını halen güçlü şekilde korumaktadır. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla ailenin, toplumsal ve kültürel yapımız üzerindeki güçlü etkisini korumak için kararlı bir irade sergilemektedir. Güçlü toplum, Güçlü Aile mümkündür”dedi.
İl Müdürümüz Mutlu Kaya “İl Müdürlüğü olarak Aile Eğitimlerimiz, Evlilik Öncesi Eğitimlerimizle her zaman sahada aktif bir şekilde bulunuyorduk. Burada bulunan kamu kurumları ve STK’larımızda birçok eğitim ve etkinlikle vatandaşımıza ulaşıyordu. Ancak bu çalıştayda her kurum, her sivil toplum kuruluşumuz bir cümle bir sözcük ekleyecek ve düzenlenecek raporla birlikte saha da tüm kurumlarımız etkin ve etkili bir yol haritasıyla vatandaşımızla bir araya gelecek.” diyerek sözlerini tamamladı.
Tüm gün süren “Aile Çalıştayı”nda öğleden önce düzenlenen 1.oturumda Aile, Eşitlik ve Adalet başlığında ailenin güçlendirilmesine ilişkin mevzuat, uygulamalar ve bu konuda geliştirilmesi gereken alanlar hakkında katılımcılar görüşlerini belirtti.
2.oturum başlığı Aile, Sosyal Kalkınma ve Refahdı. Bu başlıkta katılımcı kurum temsilcileri ailelerin ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri amacıyla ailelere yönelik alınabilecek ek tedbirleri tartıştı.
Öğleden önceki 3. Oturumun konusu ise Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenmeydi. Ailenin hayat boyu gelişim ve öğrenme süreçlerini destekleyerek aile yaşam döngüsünde aileye işlevsellik kazandırılacak ve ailenin ilişkilerini sağlam temeller üzerine kurmalarını sağlayacak unsurları tartışan katılımcılar öğleden sonra gerçekleştirilecek olan oturumlar öncesi bir ara verdi.
Öğleden sonra gerçekleştirilen;
Aile, Çevre ve İklim başlığında aile dostu mekânlar oluşturularak ailelerin uygun yerlerde barınmalarına ve sosyalleşmelerine destek sağlayacak, afet ve acil durumlar için ailelerin bilinç ve farkındalık düzeylerini arttıracak ve ailelerin iklim değişikliği konusunda tedbirli olmalarını sağlayacak hususlar görüşülerek notlar alındı.
Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme konusunun işlendiği 2. oturumda ailenin korunması ve güçlendirilmesinde teknolojinin bilinçli kullanımı ve teknolojik gelişme sürecinin aile lehine kullanımının sağlanmasına yönelik araçların oluşturulması, aile bireylerinin bilinçli medya kullanımına ilişkin kapasitenin artırılması ve aile dostu yapımların teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yapıldı.
Günün son oturumunda Aile Odaklı Sosyal Hizmetler başlığında toplanan katılımcılar Aile odaklı sosyal hizmet uygulamalarında yaşanan sorunlar ve önerileri tartıştılar.
İlimize özel olarak 6 Şubat’ta şehrimizde yaşanan deprem sonrası vatandaşlarımıza saha da hizmet sunan Psikososyal Destek Ekiplerimiz ve AFAD yetkililerin katılımıyla Deprem ve Aile başlığında özel bir oturum daha gerçekleştirildi.
81 ilde düzenlenen Aile Çalıştayları sonucu oluşturulan 81 Çalıştay raporu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında toplanarak genel bir rapor hazırlanarak Aile konusunda ülkemizin yapacağı çalışma ve politikalar belirlenecek.