Elif Kırmızıkaya




MÜKEMMEL EBEVEYN MİSİNİZ? MÜKEMMEL DEĞİLSEM, KÖTÜ MÜYÜM?

Bu soru ile karşılaştığınız zaman büyük ihtimalle zihninizde şu ana dek yaşadığınız tüm olumsuz deneyimler canlanmış ve “hayır, değilim” cevabını vermiş olabilirsiniz.  Bu noktada hatırlatmamız gerekir ki bu soru ile karşılaşan birçok kişi ile aynı cevabı verdiniz, endişelenmeyin yalnız değilsiniz. Hatta bir o kadar da kalabalık olduğunuzu düşünüyoruz. Şimdi ise şu cümleleri tekrar etmenizi istiyoruz. “Mükemmel ebeveyn yoktur.” “Peki nasıl olacak? Mükemmel değilsem kötü müyüm?” gibi bir cümle yankılandıysa zihninizde, kendinize şunu hatırlatın. Mükemmel kelimesinin zıttı kötü değil, kusurlu olmalıdır. Yani insanlığın doğasında hali hazırda bulunan yanlış veya eksik yapabilme durumudur. Çocuğunuzun her istediğini yerine getirmekten ziyade; gerçekten ihtiyaçlarına (beslenme, barınma, korunma, güvenlik, sevgi gibi) odaklanıp bu ihtiyaçlarını giderebildiğinizi düşünüyorsanız evet siz de yeterince iyi ebeveynsiniz.  Size yönelttiğimiz soruya bir daha bakın. Şu an ne düşünüyorsunuz? Günümüzde birçok ailenin çocukları adına en iyisini yapabilmek için mükemmellik baskısı hissettiği bilinmektedir. Uzmanlar ise “yeterince iyi ebeveynlik” kavramının çocuğun sağlıklı gelişimi için yeterli olduğunu söylemektedir. Tutarlı davranışların olduğu, sınırların net olduğu, sınırlar dahilinde çocuktan esirgenmeyen sevginin ve destekleyici ebeveyn tutumlarının çocukların güvenli bağ geliştirmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Yani özetle önemli olan çocuğunuza ne kadar mükemmel anne ve baba olduğunuz değildir. Her zaman mükemmel kararlar almak zorunda da değilsiniz. Mükemmel olmaya çalışmak yerine, yeterince iyi olmaya odaklanmak hem sizin iyi hissetmenize hem de çocuğunuzu yetiştirirken daha sağlıklı ve mutlu aile ortamı oluşturmanıza yardımcı olur. Unutmayın, çocuklarınız için en önemli şey mükemmellik değil; her zaman yanında olduğunuzu ve onları koşulsuz sevdiğinizi bilmeleridir.

Yeterli Ebeveynlik İçin Neler Yapabilirim?

  • Gereksiz Eleştiri ve Yargılardan Kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Sevgi ve şefkat gösterin.
  • Çatışmaları sağlıklı çözüm yöntemleri ile ele alabilirsiniz.
  • İletişim dilinize dikkat edebilirsiniz. Aile üyelerinin birbirine karşı saygılı ve empatik bir dil benimsemesi ile birlikte birbirini dinlemesi önemlidir.
  • Sınırsızlık yerine, kuralların birlikte belirlendiği, sınırların olduğu bir düzen oluşturabilirsiniz. Kuralları uygularken tutarlı olduğunuza dikkat edin.
  • Mümkün olduğunca aile üyeleri hep beraber yemek yiyin ve bu esnada günlük yaşadığınız olayları ele alarak iletişimi arttırın.
  • Zaman zaman esnek olabilmeyi başarın, kendinize vakit ayırın, unutmayın ebeveynlik geliştirilebilen bir beceridir.
  • Olumlu Rol Model olmayı deneyin. Olumlu tutumlar, sağlıklı alışkanlıklar ile çocuklarınızın sizi örnek almasını sağlayabilirsiniz.