Bakanımız Derya Yanık; “Çocuk işçiliği ile mücadelede herkesin bir araya gelmesi gerekiyor işte o zaman sorunu çözebiliriz”
Panele, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Radiye Sezer Katırcıoğlu ile 81 ildeki Çocuk Hakları Komitelerinin üyeleri katıldı.
Bakanımız Derya Yanık, burada yaptığı konuşmada, çocuk işçiliğiyle mücadelenin kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber ortak alanımızın konusu. Önümüzdeki süreçte bu çalışmaların devamı sürecek. Ayrıca Meclisimizle beraber, yasama tarafıyla beraber yaptığımız bir çalışma olması bakımından da önemli." dedi.
Sosyal tarafı olan meselelerin tek bir çözüm biçiminin olmadığının altını çizen Bakanımız Derya yanık, “Bütün taraflar bir araya gelmeden maalesef çözüm mümkün olmuyor bazen. Çocuk işçiliği de bunlardan birisi. Çocuk işçiliği ile mücadelede herkesin bir araya gelmesi gerekiyor. Ancak o zaman çözebiliriz. STK’lar, meslek kuruluşlar gibi bütün taraflarla bir araya gelerek çalışmaları sürdürmek, geliştirmek, eksikleri gidermek arzusundayız” dedi.
2018 yılını Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan ettik
"Çocuk işçiliği meselesi dünyanın her tarafında tarih boyunca çeşitli zamanlarda, değişik biçimlerde sorun olmuştur. Ülkemiz açısından baktığımızda bu meselede şükürler olsun ki utanç duyacağımız bir tarihe sahip değiliz." ifadelerini kullanan Bakanımız Derya Yanık, sanayi toplumlarında, iş gücü ihtiyacıyla ortaya çıkan çocuk işçi problemine karşı hükümet olarak Türkiye'deki çocuk işçiliği başlıklarının doğru tespit edilip, bunların sosyal sebeplerinin ve arka planlarının doğru çalışılıp sorunu tamamen ortadan kaldıracak ve sonuçlarını da giderecek politikaları ve hizmetleri zaten sürdürdüklerini söyledi.
Çocuk işçiliğinin önlenmesi noktasında farkındalık geliştirilmesine, bununla alakalı diğer paydaşlarla neler yapılması gerektiğine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakanımız Derya Yanık, "Bakanlık olarak 2018'i Çocuk İşçiliği Mücadele Yılı olarak ilan etmiştik. 2018'den sonra bu farkındalığı somut biçimde hayat geçirebilmek için ilgili bakanlıklar ve sosyal taraflarla beraber mücadele ederek ortak deklarasyonu imzaladık. 2017'den 2023'e kadar Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programımızı hazırladık ve hayata geçirdik." diye konuştu.
515 mobil ekiple çocuklara uygun destek verildi
Temel hareket noktalarının çocuğun üstün yararı olduğunu vurgulayan Bakanımız Derya Yanık, "Çocuğun üstün yararı hukuksal zorunluluktur. Çocuğun üstün yararı üstünden tanımlanan, uygulanan politikaları hayata geçirmeye çalıştık. 81 ilde bakanlığımıza bağlı mobil ekiplerimizle risk altındaki çocuklarımıza ulaşarak ihtiyaçları olan destek hizmetleri sağlamaya çalıştık ve devam ediyoruz." dedi.
Bugüne kadar 515 mobil ekiple çocuklara, hem aileleri yanında hem okulda hem de sokakta ulaşarak onlara uygun desteği vermeye çalıştıklarını belirten Bakanımız Derya Yanık, şu bilgileri aktardı:
"Mobil ekiplerimiz 5 bin 552 okulda öğrencilerle bire bir çalışmalar yürüttü. Çocuklar Güvende Projemiz ile sosyal hizmet modellerimizden yararlanan risk altında değerlendirilen çocuklarımızı ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretler kapsamında 65 bin çocuğumuzun bire bir ihtiyacını dinledik. Bu görüşmeler sonrasında çocuklarımızın ve ailelerinin ihtiyaçlarını belirledik."
"138 bin 647 çocuğumuza yönelik SED hizmeti sunduk"
Çocuk haklarının geliştirilmesi ve uygulanması konusunda 81 ilde Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri kurduklarını dile getiren Bakanımız Derya Yanık, şöyle devam etti:
"Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda kurumsal yapımızı güçlendirme ihtiyacını duyduk, bununla alakalı ülke genelinde 360 sosyal hizmet merkezimizde ailelerimize ve çocuklarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Sayıları 3 bin 500'ü bulan aile sosyal destek personelimizle çocuk işçiliğiyle mücadele yürütüyoruz. Çocuklarımızın aile birlik ve bütünlüğüyle büyümeleri için ailelerini de destekliyoruz. Çocukların ailelerinin yanında desteklenmesi çalışmaları kapsamında Sosyal Ekonomik Destek (SED) programını önemsiyoruz. Ekonomik yoksunluk nedeniyle çocuğunu kurum bakımına bırakacak duruma gelmişse aileyi, aile bütünlüğü bozulmaması için devlet olarak destekliyoruz."
Çocukların böylece eğitimden ve sosyal hayattan uzak kalmadıklarını vurgulayan Bakanımız Derya Yanık, "Bu kapsamda 138 bin 647 çocuğumuza yönelik SED hizmeti sunduk. Ayrıca rehberlik hizmeti de veriliyor. Aile Eğitim Programımız da bulunuyor." dedi.
Bakanımız Derya Yanık, çocuk işçiliğiyle mücadele, iş hayatı ve hukuku modülünü içeren eğitimler verdiklerini söyledi.
81 ildeki Çocuk Hakları Komitelerinin üyeleriyle soru-cevap etkinliği yapıldı
Panelin basına kapalı bölümde, Bakanımız Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Radiye Sezer Katırcıoğlu, 81 ildeki Çocuk Hakları Komitelerinin üyelerinin sorularını cevapladı.
Program sonrasında ise 81 ildeki Çocuk Hakları Komitelerinin üyeleriyle bire bir ilgilenen ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ndeki sergiyi gezen Bakanımız Derya Yanık, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.