İl Müdürümüz Cüneyd ÖZDEMİR, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğümüz tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla açılan standı ziyaret etti.
İl Müdürümüz ÖZDEMİR ziyarette yaptığı konuşmada; Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür. Kadına yönelik şiddetin en önemli insan hakkı ihlallerinden biri olması, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için ;Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının birlikte çalışması sonucunda 75 maddeden oluşan ‘’kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı’’ hazırlanmış ve bu plan doğrultusunda ‘’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol’ ’imzalanarak ciddi bir seferberlik başlatılmıştır.
Yine bu minvalde Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ulusal eylem planları hayata geçirildi. Bu çerçevede 2007-2010 yıllarını kapsayan 1. Ulusal Eylem Planı, 2012-2015 yıllarını kapsayan 2. Ulusal Eylem Planı ve 2016-2020 dönemini kapsayan 3. Ulusal Eylem Planı uygulamaya konuldu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe giren 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı faaliyete geçti.
Eylem planının hazırlık çalışmaları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, uluslararası kuruluşların, üniversitelerin, medya temsilcilerinin katkı ve katılımıyla hazırlandı. Yine İl Eylem Planı hazırlık çalışmalarımız devam etmekte olup ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve tarafların katılımıyla Aralık ayı içerisinde 3 gün sürecek çalıştay sonrasında faaliyete geçecektir.
"Şiddete sıfır tolerans" ilkesi doğrultusunda kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla yeni dönemin şiddetle mücadele yol haritası 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet şeklinde yapılandırıldı.
İlimizde Kadın Acil Destek(KADES)uygulamasını toplam 27.680 Kadın telefonuna indirmiş ve 4295 kişinin ihbar butonunu kullandığı tespit edilerek 344 kişiye adli işlem yapılmıştır. Yine Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğümüz tarafından 2018 yılından itibaren 23.000 kişiye Erken yaşta zorla evlilik, Finansal Okuryazarlık, Kadına Karşı Şiddetle Mücadele konularında eğitim ve Seminerler düzenlenmiş olup bu faaliyetler yıl boyu devam etmektedir.
Bu vesileyle sloganımız ‘Kadına Karşı Şiddete Hep Birlikte Sıfır Toleransla Dur Diyelim!!