2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.
Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen veya gelişimin erken dönemlerinde ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir bozukluktur.
Otizmde en önemli adım erken tanı ve eğitimdir. Otizmli çocuklarda, göz teması kuramama, ismi söylendiğinde dönüp bakmama, parmağıyla istediği şeyi göstermeme, yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama, sallanma, parmak uçlarında yürüme, dönen nesnelere aşırı ilgi duyma, takıntılı davranışlar gösterme ve konuşma da gerilik yaşama şeklinde belirtiler görülmektedir.
Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Unutmayalım ki, engel diye bir şey yoktur. En büyük engel sevgisizliktir!
Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak Otizmli bireylerin ve ailelerinin 2 Nisan Otizm Günü kutlar sağlık ve huzurlu günler dilerim.