Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü kapsamında Ankara Hakimevinde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Bakanlar “Kadına karşı şiddet insanlığa ihanettir.” pankartı kaldırarak birlikte mücadele mesajı verdi. Bakan Selçuk da sanatçı, sporcu ve medya başta olmak üzere toplumun her kesimini şiddet ile mücadeleye destek olmaya çağırdı.
Bakan Selçuk konuşmasında, kadınların emeği, alın teri ve mücadelesiyle herkese örnek olduğunun altını çizerek, “Kadınlar, en zor şartlar altında bile aileyi ve toplumu bir arada tutmakta ve geleceğimizi inşa etmekteler.” dedi.
Vatan için gözünü kırpmadan canını feda ederek Anadolu’yu yurt yapan kadınların sergilediği ruh ile 15 Temmuz’da al bayrağı gönderden indirmeyen kadınların şanlı duruşunu birbirinden farklı görmediğini belirten Bakan Selçuk, Suriye’de, Myanmar’da, Filistin’de dünyanı dört bir yanında her türlü baskı ve zulme rağmen onurlu bir duruş ortaya koyarak haklı mücadelelerinden vazgeçmeyen kadınların, kadına ve aileye yönelik en büyük tehdit unsuru olan küresel şiddete, savaşa, teröre karşı insanlığın vicdanı olduğu söyledi.
Kadına, aileye ve çocuklara yönelik uygulanan şiddeti nefretle kınamak için birlikte olduklarını aktaran Bakan Selçuk, şiddetin tarihimizde, inanç ve kültürümüzde asla yerinin olmadığını ifade etti. Kadına yönelik şiddet engelini güçlü bir dayanışma içinde çözmek gerektiğini söyleyen Bakan Selçuk, “Kadın ve erkek birbirinin rakibi değil, refiki olmalılar.” diye konuştu.
Bakanlık çalışmalarını “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans” anlayışıyla sürdürdüklerini bildiren Zehra Zümrüt Selçuk, “Hukuki altyapımızı güçlendirerek kurumsal hizmetlerimizi yaygınlaştırıyoruz, eğitim ve farkındalık çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. Kurumlar arası işbirliğini artırarak etkin bir mücadele vermeye devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Yapılan ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Selçuk, “Mevzuat alanında; İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ve onaylanması, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi, ikincil mevzuatların çıkartılması, attığımız önemli adımlar.” dedi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planının başlatıldığını duyuran Bakan Selçuk, 5 temel madde üzerine hazırlanan “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın yürürlükte olduğunu, “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eylem Planı ve Strateji Belgesi”nin de hazırlık çalışmalarının tamamlandığını, 81 ilde yaygınlaştırılmalarının önemli olduğunu bildirdi.
“ERKEN YAŞTA ZORLA EVLİLİK İLE MÜCADELE KAPSAMINDA GELEN İHBARLARA EN KISA SÜREDE MÜDAHALE EDİYORUZ”
Konuşmasında erken yaşta zorla evlilik ile mücadele konusuna değinen Bakan Selçuk, “Okulda, eğitim hayatının içinde olması gereken kız çocuklarımızın erken yaşta zorla evlendirilmeleri; geleceğimizin eğitimli, güçlü kadınlarına yapılan en büyük haksızlık. Bakanlığımız bu konuda tüm teşkilatımızla teyakkuz halinde. Bize ulaşan ihbarlara en kısa zamanda müdahale ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
“ERKEN YAŞTA ZORLA EVLİLİK İLE MÜCADELE KAPSAMINDA 19 İL ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Erken yaşta zorla evlilik ile mücadele kapsamında 19 ilde ziyaret gerçekleştirildiğini belirten Bakan Selçuk, aileler ile doğrudan temaslar kurulduğu ve farkındalık oluşturulduğu takdirde sorunun üstesinden gelineceğine olan inancından bahsetti.
“144 KADIN KONUKEVİMİZ HİZMET VERİYOR”
Bakan Selçuk, şiddetle mücadele için 81 ilde oluşturulan koordinasyon, izleme ve değerlendirme komisyonlarının 6 ayda bir valiler başkanlığında toplandığını ifade etti. Şiddet mağdurları ve çocuklarının sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmelerinin önemine vurgu yapan Bakan Selçuk, 76 şiddet önleme ve izleme merkezinin ve 144 kadın konukevinin hizmet verdiğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlıkları ile işbirliği içinde olduklarını söyleyen Bakan Selçuk, “Elektronik Kelepçe pilot uygulamasını, Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Antalya illerinde Emniyet ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde gerçekleştiriyoruz.” ifadesini kullandı.
“KADIN DESTEK SİSTEMİ MOBİL UYGULAMASINI HAYATA GEÇİRDİK”
İçişleri Bakanlığı işbirliği ile Kadın Destek Sistemi mobil uygulamasını hayata geçirildiğini açıklayan Bakan Selçuk, “Telefona kurulabilen bu uygulama ile şiddete uğramış ya da uğrama tehlikesi olan kadınlarımız anında kolluk kuvvetleri ulaşmakta.” dedi. Bakan Selçuk, Alo-183 Sosyal Destek Hattı”nın da ücretsiz hizmet verdiğini belirtti.
“Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi; Toplumsal yaralar, ancak toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla tedavi edilebilir.” diye konuşan Bakan Selçuk, “Ne kadar çok kişi ya da kuruma sesimizi ulaştırabilirsek o kadar konuya hakim olabileceğimize inanıyoruz.” dedi.
“1.280 KAMU ÇALIŞANINA SÜPERVİZYON EĞİTİMİ VERİLDİ”
Kamu kurum ve kuruluşlarında 1.280 personele süpervizyon eğitimi verildiğini açıklayan Bakan Selçuk, Adalet, İçişleri, Sağlık Bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan “Eğitim Protokolleri” kapsamında da 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 48 bin din görevlisine ulaşıldığını bildirdi.
“40 BİN BEDELLİ ASKERE EĞİTİM VERİLDİ”
Bakan Selçuk, 15 Eylül itibariyle 40 bin bedelli askere kadına yönelik şiddet ile mücadele kapsamında eğitim verildiğini, 500 bin er ve erbaşa da eğitim verileceğini belirtti.
Bakan Selçuk’tan Sanatçı, Sporcu Ve Basın Çalışanlarına Şiddete Karşı Destek Çağrısı
Mücadeleyi kesintisiz sürdürme kararlılığında olduklarını ifade eden Bakan Selçuk, sanatçıları, sporcuları, medyayı toplumun her kesimini şiddet konusunda destek olmaya çağırdı.
3 BAKAN “KADINA KARŞI ŞİDDET İNSANLIĞA İHANETTİR” PANKARTI KALDIRDI
Bakan Selçuk, Bakan Soylu ve Bakan Gül, “Kadına karşı şiddet insanlığa ihanettir” mesajının yer aldığı pankartını kaldırarak aile fotoğrafı çekildiler.
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve tüm ulusal ve yerel kanallarda yayınlanan 25 Kasım kamu spotu da katılımcılar tarafından izlendi.
Programa, Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut da davetli olarak katıldı.
Bakan Selçuk Başkanlığında, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 12. Toplantısı Gerçekleştirildi
Konuşmaların ardından Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 12. Toplantısı’na başkanlık etti.
Kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Üniversitelerden 60 temsilcinin katıldığı oturumda, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı 2016-2020” çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve ileriye dönük planlamalar da değerlendirildi.