Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 60. Oturumu New York’ta Gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) tarafından her yıl düzenlenen oturumun altmışıncısı Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezinde gerçekleştiriliyor. Düzenlenen 60. oturumun ana teması, “Kadınların Güçlendirilmesi ve Bunun Sürdürülebilir Kalkınmayla Bağlantısı” olarak belirlendi. 11 Mart-24 Mart tarihleri arasında sürecek 60. KSK oturumunda toplam 234 yan etkinlik yapılması planlandı.
Kadının Statüsü Komisyonunun bu yılki oturumuna ; Türkiye’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser USTAOĞLU başkanlığında Bakanlık ve Genel Müdürlükten uzmanlardan oluşan heyetle katılım sağlandı.
Heyette, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve üye milletvekilleri ayrıca Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri de yer aldı.
Oturumun ilk gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da bir açılış konuşması gerçekleştirdi.
Hafta boyunca süren Genel Tartışmalar bölümünde Türkiye adına Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser USTAOĞLU bir konuşma yaptı. Konuşmasında; “kadınların rolünün güçlendirilmesinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanabilmesinin olmazsa olmaz bir koşulu olduğunu” belirten USTAOĞLU, “Dünyadaki nüfusun yarısının ekonomik ve sosyal hayatın dışında tutulması durumunda sürdürülebilir bir kalkınmanın yalnızca bir hayalden ibaret olacağını” ifade etti.
Kadının Statüsü Genel Müdürü ve beraberindeki heyet ayrıca, 60. KSK Oturumu boyunca devam eden resmi panel ve üst düzey yuvarlak masa toplantılarında da Türkiye’yi temsil etti.Üst düzey yuvarlak masa oturumunda; sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin en önemli parçalarından birisinin kadınların insan haklarının temin edilmesi olduğunu vurgulayan USTAOĞLU, Türkiye’de bu alanda 2000’li yılların başından itibaren başta anayasa olmak üzere yasal mevzuatta yapılan köklü reformları ve uygulanan politikaları paylaşmıştır.
Gözden geçirme teması olan “Kadın ve Kız Çocuklarına Karşı Her Türlü Şiddetin Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılması” ile ilgili olarak bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Gönüllü Sunum Oturumunda Sayın Gülser USTAOĞLU ülkemiz adına bir sunum gerçekleştirdi.
60. KSK Oturumu kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “Kadınlar ve Kapsayıcı Küresel Ekonomik Büyüme: Türkiye’nin W20 Deneyimi” başlıklı bir yan etkinlik gerçekleştirildi. Söz konusu yan etkinlikte W20 açılım grubunun oluşturulması ve bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında kazanılan deneyimler ele alındı.
Moderatörlüğünü BM Kadın Birimi Direktör Yardımcısı Lakshmi Puri’nin yaptığı etkinlikte Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser USTAOĞLU’nun yanı sıra Türkiye G20 şerpası ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ayşe SİNİRLİOĞLU, W20 Başkanı Gülden TÜRKTAN, Çin Halk Cumhuriyeti temsilcisi Zhao Hongju, KAGİDER Başkanı Sanem OKTAR, KADEM Başkanı E. Sare AYDIN, TİKAD Washington Temsilcisi S. Ayşe KADAYIFÇI-ORELLANA konuşmacı olarak yer aldı.
Kadının Statüsü Genel Müdürü, 16 Mart 2016 tarihinde İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen “Cinsiyete Dayalı Ücret Farkının Kapatılması” başlıklı yan etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.
Öte yandan heyet üyeleri Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından 14 Mart 2016 tarihinde ‘İnovasyonda Kadın’ projesi hakkında düzenlenen yan etkinliğe ve KAGİDER ve VODAFONE Vakfı tarafından 18 Mart 2016 tarihinde düzenlenen “Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” başlıklı yan etkinliğe katılım sağladı.
60. KSK Oturumu kapsamında Kadının Statüsü Genel Müdürü Başkanlığında , Almanya ve Pakistan temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
24 Mart tarihine kadar sürecek oturuma ve oturumda kabul edilecek sonuç belgelerinin müzakerelerine Bakanlığımızdan teknik düzeyde katılım hafta boyunca devam edecek.