Türkiye'de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesi Bilgilendirme Seminerleri Başladı.
Kadınların ekonomik haklardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarını sağlamak ve bu konuda duyarlılığı artırmak amacıyla TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü “Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesini” hayata geçirdi.
Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından desteklenen projenin eş faydalanıcı kurumu TC Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, faydalanıcı kurumu ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’dür.
Proje, kadın erkek eşitliği perspektifinin ulusal ve yerel düzeyde politika oluşturma ve bütçeleme süreçlerinin tüm aşamalarına sistematik ve sürdürülebilir entegrasyonu ile Türkiye’de kadınların güçlenmesine ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmayı amaçlıyor.
Proje üç temel hedef çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların katkı ve katılımlarıyla yürütülüyor:
- Merkezi ve yerel yönetimlerde kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme uygulamalarına yönelik farkındalığın artırılması yoluyla kadınların güçlenmesinin desteklenmesi,
- Merkezi ve yerel yönetimlerin kadınların ve erkeklerin eşit hak, fırsat ve imkânlara erişimini gözeten plan ve programlar geliştirme kapasitelerinin artırılması,
- Kadına yönelik hizmet kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesiyle etkin denetim ve izlenebilirlik altyapısının güçlendirilmesi.
Üç yıllık bir süreyi kapsayan proje uygulamalarıyla 2023 yılı Aralık ayına kadar Türkiye’de konuya ilişkin farkındalık artışının yanı sıra önemli bir kapasite gelişiminin sağlanması hedefleniyor.
Projenin birinci aşamasında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yönetici pozisyonundaki 126 kamu görevlisine eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında 1 günlük seminer verildi.
Online platformun kurulması, deneyim ve tecrübelerin paylaşılması, AB üyesi ülkelere çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi, iyi uygulama örneklerinin paylaşılacağı uluslararası konferanslar düzenlenmesi belirlenen faaliyetlerden bazılarını oluşturuyor.
Kamu harcama bütçesinin planlama ve uygulama sürecinin kadın-erkek eşitliğine duyarlı şekilde yapılması, ulusal ve yerel makamların kadınların güçlenmesinin finansmanındaki rollerini daha iyi anlaması bakımından birincil derecede öneme sahip.
Bu nedenle kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını ve güçlenmelerini gözeten plan ve programlar geliştirilerek Merkezi ve yerel yönetimlerin kapasitesi artırılacak.
Kamu görevlilerinin teknik araçlar, kılavuzlar ve belge üretimi yoluyla kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeyi kurumsallaştıracak kapasiteye, bilgi ve tecrübeye sahip olmaları sağlanacak.
Tüm bu kazanımlar çerçevesinde kadına yönelik hizmet kuruluşlarının kapasiteleri geliştirilerek etkin denetim ve izlenebilirlik altyapıları güçlendirilecek.
Türkiye Cumhuriyeti 11. Kalkınma Planı’nın temel amaçlarına hizmet eden bu proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını da destekliyor.
Kadın; ekonomide, sanatta ve sporda, hayatın her alanında istikrarlı kalkınmanın, gelişmenin öznesi durumunda. “Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesi” bu anlamda TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü çalışmalarına yeni bir vizyon katacak, tüm taraflar için yol haritası oluşturacak.
Hedef Kamu Kurumları
1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
2. Adalet Bakanlığı
3. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı
4. İçişleri Bakanlığı
5. Hazine ve Maliye Bakanlığı
6. Millî Eğitim Bakanlığı
7. Gençlik ve Spor Bakanlığı
8. Sağlık Bakanlığı
9. Tarım ve Orman Bakanlığı
10. Ticaret Bakanlığı
11. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
12. Sosyal Güvenlik Kurumu
13. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
14. Türkiye Belediyeler Birliği
15. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
16. Kamu Denetçiliği Kurumu
17. Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu
18. Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi
19. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
20. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
21. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı