…
…
…
…
…
…
…
…
14 Haziran 2019, Cuma Manisa, Türkiye

KKTC Milli Mücadele Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni Yapıldı


Manisa Valiliği ile Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün organizasyonuyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından Kıbrıs Barış Harekâtının 45'inci yılında Manisalı Kıbrıs gazilerine verilmek üzere gönderilen 59 berat ve madalyanın tevcih töreni gerçekleştirildi.

MASKİ İkiz Kuleler Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene; Vali Ahmet Deniz, 1. Komando Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Baro Başkanı Ali Arslan, Vali Yardımcıları Abdullah Etil ve Hayri Sandıkçı, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürümüz Murat Konan, Muharip Gaziler Derneği Manisa Şube Başkanı Şener Tarım, kurum amirleri, gaziler ve gazi yakınları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kıbrıs Barış Harekâtının anlatıldığı kısa bir video sunumu yapıldı. Sunum sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Manisa Muharip Gaziler Derneği Başkanı Şener Tarım, "Paraşütle atlayan, helikopterle inen, denizden çıkarma yapan bu kahramanlar kısa bir süre içerisinde düşmanı hezimete uğratarak Kıbrıs Türk'ünü esaretten kurtarmış ve Kıbrıs'a barış getirmiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı Türk Savaş tarihinde altın bir sayfadır.” dedi.

İnsanın hayatı boyunca çalışarak bir çok mertebeye ve makama yükselebileceğini kaydeden Vali Ahmet Deniz "Şehitlik ve gazilik mertebesi ancak hayatımızı yada bir uzvumuzu vererek maneviyatla, inançla kazanabileceğimiz rütbelerin en yükseğidir. Bu millet gaza ruhuyla yaşayan bir millet. Binlerce yıl bu coğrafyada hür ve bağımsız olarak yaşadıysak, ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz diyebildiğimiz içindir. Vatan sevgisi ve savunması bizim imanımızdandır. Allah'a şükür dimdik ayaktayız ve ayakta kalmaya da devam edeceğiz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Kıbrıs Barış Harekâtı bizler için önemli bir harekât. Türkiye, o dönem çok gelişmiş bir ülke değildi, silah teknolojimiz tamamen yabancılara bağımlıydı, üstelik birde ambargo uygulaması vardı. Tüm bunlara rağmen sizlerin kahramanlıkları, yiğitlikleri sayesinde Rumların, soydaşlarımızı yok etmelerine karşı dimdik ayakta durduk ve başardık. Başka ülkelerin silahlarıyla bu coğrafyada mücadele etmek gerçekten zor. Türkiye’de, Kıbrıs Barış Harekatından sonra imkansızlıklara rağmen ‘ASELSAN’ kurulmuştur. Türkiye, silah ve mühimmatının %70 e yakınını kendi üreten ülke durumuna geldi. Dünyada, İHA ve SİHA üreten 6 ülkeden biriyiz. 2010 yılında Amerika’ da hazırlanan bir raporda, Doğu Akdeniz’de 2 milyar varile yakın petrol rezervi olduğu açıklandı. 4 trilyon metre küpe yakın da doğalgaz rezervi var. Bunlar, Dünyada bu zamana kadar keşfedilmiş en büyük rezervlerdir. 2010 yılından sonra Mısır ve Suriye’de yaşananlar, Türkiye’de yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişiminin amacı da bizi bu bölgeden uzaklaştırmaktı. Kıbrıs Barış Harekatı, Ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından önemli bir harekattır. Bölgede son dönemlerde yaşanan gelişmeler, harekatın önemini bize bir kez daha göstermiştir. Ben sizlere, bir kez daha milletimiz ve Kıbrıs’taki soydaşlarımız adına teşekkür ediyorum, rabbim sizlere uzun ömürler versin. " dedi.

Vali Ahmet Deniz, konuşmasının 59 Kıbrıs Gazisinden törene katılan 39 gazi ve gazi yakınına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından, Kıbrıs gazilerine verilmek üzere gönderilen berat ve madalyalarını takdim etti.

1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtına Manisa'dan 1.150 asker katılarak gazi olmuştur.