Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, belgelendirilen iş güvenliği uzman sayısının 165 bini aştığını açıkladı.
Tek bir çalışanın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği sağlıklı bir çalışma hayatını hedeflediklerini belirten Bakan Selçuk, bu kapsamda işverenlere rehberlik edecek kişi ve kurumların yetkilendirilmeye devam ettiklerini bildirdi.
Bakan Selçuk, 208.238 iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile 2.447 ortak sağlık ve güvenlik birimini, işyerlerinde fiziksel kimyasal, biyolojik ve psikososyal faktörlerden kaynaklı tehlikeleri tanımlayarak risk değerlendirmesi yapmak, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek, rehberlik hizmeti vermek üzere yetkilendirildiğini bildirdi.
İşyeri Hekim Sayımız 43 Bin
2013 yılında 1.057 olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi sayısını yüzde 137 artışla 2020 yılında 2.447’ye yükselttiklerini kaydeden Selçuk, buna ek olarak belgelendirilen işyeri hekimi sayısının da 17 binden yaklaşık 43 bine ulaştığını açıkladı.
Pandemi Sürecinde 24 Ayrı Rehber Hazırlandı
Bakanlık olarak pandemi sürecinde iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgileri de paylaşan Zehra Zümrüt Selçuk, “Salgınla mücadelede özellikle ön safta bulunan sağlık çalışanlarına güvenli kişisel koruyucu donanımların ulaştırılabilmesi için solunum koruyucu maske testleri yaptırdık. COVID-19 sürecinde ön planda olan maske, tulum vb. ürünler hakkında ulaşan şikâyet ve ihbarları hızlı bir şekilde değerlendirdik. Teknik düzenlemesine uygun ve güvenli kişisel koruyucu donanımların seçimi ve kullanımına yönelik detaylı bilgilendirmeleri başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştık” açıklamasında bulundu.
Yürütülen çalışmaların bilimsel açıdan desteklenmesi amacıyla üniversitelerde akademisyenlerden oluşan bir ekiple de çalıştıklarını kaydeden Bakan Selçuk, “24 farklı rehber ve doküman hazırladık. Çalışmalarımızın sahada etkin bir şekilde uygulanabilmesi için sosyal paydaşlarımızla toplantılar yaparak, işbirliklerinin canlı kalmasını sağladık” diye konuştu.
“Ulusal ve Uluslararası Paydaşlarımızla İletişim Halindeyiz”
Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş birliklerinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artırdıklarının altını çizen Bakan Selçuk, “İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatının en önemli unsurları arasında yer alıyor. Yaşamakta olduğumuz salgın süreci bu konunun işyerlerinde ne kadar önemli olduğunu tüm kamuoyuna bir kez daha gösterdi. Bu kapsamda Bakanlık olarak başta işçi, işveren ve memur konfederasyonlarımız olmak üzere çalışma hayatımızın tüm tarafları ile sürekli iletişim halinde kalmak suretiyle, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Bakan Selçuk, ülke içerisindeki paydaşların yanı sıra AB ülkeleri, G20 ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ve birçok uluslararası kuruluşla da işbirliği içerisinde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bakan Selçuk, bu kapsamda Avrupa İSG haftasında, çevrimiçi bir etkinlik düzenleyerek, işverenlere, çalışanlara ve sektörde görev yapan yaklaşık 45 bin İSG profesyoneline yönelik eğitim de verildiğini açıkladı.