Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, başta 65 yaş üstü, engelliler, şehit yakınları ve gaziler ile karantina altında olan, talepte bulunan ve ihtiyacı olanlara telefonla psikolojik destek hizmeti sunuluyor.
Telefonla, Haftada Yaklaşık 14 Bin Kişiye Psikososyal Destek Sunuluyor
İl Müdürlüğümüze bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerimizde görev yapan psiko-sosyal destek grubumuz 65 yaş üstü evde bakım hizmeti alan ve sosyal ekonomik destek ihtiyacı olan 2445 vatandaşımıza psikososyal destek verdi.
Telefonla, Türkiye genelinde haftada yaklaşık 14 bin kişiye Psikososyal destek sunuluyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, COVID-19 pandemisi sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü kişilere, engellilere, engellilerin bakımlarını üstlenenlere, şehit yakınları ve gazilere, koruyucu ailelere, yurt dışından gelip karantina altında tutulanlara, onların yakınlarına ve ihtiyaç duyanlar ile talepte bulunanlara psikososyal destek hizmeti veriliyor.
Bu doğrultuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri COVID-19 salgını tedbirleri kapsamında izole durumda bulunan ya da yurtlarda karantina altında olup süreçten etkilenen, çeşitli sorunlar yaşayan, kendini mutsuz hisseden, hanesinde engelli olup onların bakımını yapan ve sürekli evde bulunmaktan dolayı sıkıntı yaşayan kişilere yönelik telefonla COVID-19 Psikososyal Destek hizmeti sunuyor.
Psikososyal destekler, psikolog, psikolojik danışman ve sosyal çalışmacılardan oluşan görevliler tarafından veriliyor.
Mesleki personel, talep olmasa bile 65 yaş üstü kişileri telefonla arayarak hem gereksinimlerini öğreniyor hem de onlara moral destek sağlıyor.
Psikolojik destek görüşme süreleri 20-30 dakika arasında değişiyor. İhtiyaç halinde vatandaşların periyodik aralıklarla takibi de yapılıyor.
Destek hatları bazı illerde 08.00-17.30, bazı illerde 08.00-20.00, bazı illerde 08.00-24.00 saatlerinde, bazı illerde de 7/24 hizmet sunuyor.
Psikososyal destek hizmetleri kapsamında, vatandaşların koronavirüs, COVID-19 hastalığı, hastalıktan korunma yolları, korunmak amacıyla belirlenen 14 kural ile ilgili bilgilendirilmeleri de sağlanıyor. Ailevi, psikososyal veya ekonomik sorun analizleri yapılarak, ihtiyaç duydukları alanlarda danışmanlık hizmetleri uygulanıyor ve uygun hizmetlere erişimleri sağlanıyor. Ayrıca aile iletişimini güçlendirici ve çocuk gelişimini destekleyen etkinlikler konularında rehberlik hizmeti de verilerek, vatandaşların karşılaştıkları sorunlar ile baş etme becerilerinin geliştirilmesine yönelik görüşmeler gerçekleştiriliyor.