…
25 Kasım 2021, Perşembe ilkadım, SAMSUN

İl Müdürümüz Tekin Balcı’dan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı


İl Müdürümüz Tekin Balcı’nın  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı

 Kadına yönelik şiddet, farklı toplumlarda, farklı kültürlerde yaşayan gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun kadınların ortak sorunu olup yalnızca özel alanda değil, toplumsal ve kamusal alanda da yaşanmaktadır.

Bu sorunun büyüklüğünün ve yaygınlığının farkında olarak gerek ülkemizde gerekse dünyada; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek örgütleri, özel sektör ve medya gibi toplumun tüm kesimlerinin dâhil olduğu ortak ve kararlı bir mücadele yürütülmektedir. Bu bağlamda; yasal düzenlemeler yapılmakta, duyarlılık ve bilinç artırmaya yönelik kampanya-proje-eğitimler gerçekleştirilmekte, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların başvurabilecekleri uygun mekanizmalar oluşturulmuş ve rehabilite edilmelerini sağlamak gibi destekleyici hizmetler sunulmaktadır.

Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik yürütülen tüm bu çalışmalarda büyük ilerleme yaşanmış, mücadelenin tüm boyutlarında önemli değişiklik ve gelişmeler gerçekleşmiştir.  Özellikle, 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, getirdiği yeniliklerle, bu alandaki yasal altyapının güçlendirilmesini sağlamış, şiddetle mücadeleyi bir üst seviyeye taşımıştır. Kanun ile kadın ve aile bireylerine yönelik şiddete geniş bir perspektifle bakılması mümkün olmuş, mücadelenin gerek önleme, gerek koruma, gerekse cezalandırma ve tazmin boyutlarına hizmet edecek geniş kapsamlı düzenlemeler getirilmiştir.

2018 yılında Kadın Destek Uygulaması (KADES) uygulaması başlatılmış, kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuştur. KADES uygulaması şuana kadar 2.791.297 kişi tarafından indirilmiştir.

Diğer yandan elektronik kelepçe uygulaması, şiddet uygulayana yönelik rehabilite edici ve öfke kontrolünü sağlayacak vb. çalışmalar kararlılıkla yürütülmektedir.

Ancak kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için yasal düzenlemelerin yapılması ve önleyici tedbirlerin alınmasının yanında bu düzenlemelerin getirdiği haklar ve sorumluluklar konusunda sahip olunan farkındalık ve bilinç de büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda eğitim çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte olup, bu kapsamda şimdiye kadar ilimizde 140 bin 232 kişiye eğitim verilmiştir.

Mutlu ve özgüvenli bireylerden oluşan, huzurlu ve güçlü bir aile ve gelişmiş bir toplum için; kadına yönelik şiddete birlikte dur diyelim. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ‘nün bireyler ve toplumlar nezdinde farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum.