Birleşmiş Milletler tarafından toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla 2011 yılında 21 Mart tarihi Dünya Down Sendromlular Farkındalık günü olarak kabul edilmiştir.
Genetik bozukluğun bilinen en önemli nedeni ilerleyen yaşlarda hamile kalınmasıdır. Hamilelik yaşı arttıkça Down Sendromlu olma riski artar. Hamilelik sürecinde yapılan testlerle, bu genetik bozukluk tespit edilebilir. Down Sendromlu bireylerde, genellikle küçük çekik gözler, basık bir burun, kısa parmaklar, ensenin kalınlığı, hafif ve orta derecede zeka geriliği, avuç içindeki çizginin tek olması gibi belirgin özellikler görülmektedir. Gerekli eğitim, bakım ve destek ile sağlıklı, mutlu üretken ve toplumla iç içe bireyler olabilirler. Down Sendromlu bireylerin, diğer tüm bireyler gibi, fiziksel, sosyal, duygusal ihtiyaçları bulunmakta ve psikolojik açıdan desteklenmeleri gerekmektedir.
Bu kapsamda Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak ilimizde 42 Down Sendromlu bireye Evde Bakım Hizmet sunulmaktadır.
21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Gününün ülkemizde ve tüm dünyada en iyi şekilde anlaşılması temennisiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Arif LAÇİN
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü