BM Çocuk Hakları Sözleşmesi (BM ÇHS) "Dünya Çocuklarının İnsan Hakları Yasası" olarak görülmektedir. Sözleşme çocukların en iyi biçimde yaşamalarını ve kendilerini tam anlamıyla gerçekleştirebilmelerini sağlamanın normlarını tanımlamaya dayanır, onların fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlaki bakımdan özgür, saygın, onurlu ve sağlıklı olarak gelişebilmesini amaçlar.
Ülkemizde tarih boyunca, en zor zamanlarında dahi, en değerli varlıkları olan çocuklarını hep korumuş, öncelik vermiş ve çocuklara mutlu, güvenli ve aydınlık bir gelecek hazırlanmasına özel bir önem atfetmiştir.
Bu bağlamda, çocuğun korunmasında aile ve Devletin yükümlülükleri Anayasamızla güvence altına alınmıştır. Çocukların iyi birer fert olarak yetiştirilmesi, eğitimi, sağlığı ve aile bütünlüklerinin korunması , çocuğun üstün yararı doğrultusunda, haklarının korunması, yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının uluslararası standartlarda uygulanabilmesi, gerekli tüm koşulların iyileştirilmesi ve çocukların hayata daha etkin ve mutlu katılımlarının sağlanabilmesi için tüm paydaş ulusal ve uluslararası kurum/kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir.
Çocuk hakları, tüm dünyada çocukların sahip olduğu hakları tanımlayan ve çocukların sahip olduğu hakların korunması olarak tanımlanabilir. Her çocuk, doğuştan bazı haklara sahiptir. Eğitim, sağlık, yaşama, barınma, cinsel ya da psikolojik sömürüye karşı korunma gibi haklara sahip olan çocuklar, yetişkinler ya da diğer çocuklar karşısında savunmasızdır. Bu nedenle çocuklara bazı hakların verilmesi ve bu hakların korunması, tüm çocuklar için çok önemlidir.
Çocuk hakları önem verilmesi ve herkes tarafından korunması gereken bir kavramdır. Çocukların sahip olduğu hakların genişletilmesi ve var olan haklarının sürdürülebilmesi için dünyanın her yerinde çalışma yapan birçok sivil toplum örgütü bulunmaktadır. Çocuklar, her daim geleceğimiz olduğundan, bu bilinçle hareket edilmesi ve çocuk hakları konusunda herkesin bilgilendirilmesi gereklidir.
Yalova Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce sunulan hizmetlerden biri olan Sosyal Ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED); Yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere çocuklarını yanında bakımına imkan sağlanması amacıyla kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ekonomik destek hizmeti ile ailelere yapılacak psiko-sosyal destek hizmeti olan sosyal hizmet desteğini kapsamaktadır. Müdürlüğümüz tarafından sunulan Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti ile ayda ortalama 370 çocuk ve ailesine yardım yapılmaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen yardımların en önemli fonksiyonu; Kurum’un öncelikli hedef grubu olan korunmaya muhtaç çocuk ve gençlerin korunma altına alınmasına esas oluşturacak nedenin ekonomik yoksunluk olması halinde, bu kişilere ve ailelerine kuruluş bakımı yerine, ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat sağlamaktır.
Sosyal Ekonomik Destek (SED) Hizmetinin arttırılması çalışmalarına yönelik Okul Destek Projesi kapsamında, ailelerde çocuk ile ilgili farkındalık oluşturmak, çocuklara okul dışı zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkânları sunmak amacıyla 2017 yılında başlattığımız SED Hizmetinin Etkinliğinin Artırılması (Okul Destek) Projesi kapsamında SED Hizmetinden yararlanan çocuklar için akademik, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenlenmektedir.
Sosyal Uyum Projesi kapsamında; Ülkemizde kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri aracılığıyla topluma uyumlarının sağlanması ve Türk çocuklar ile Suriyeli çocuklar arasında karşılıklı diyaloğa ve bilgi alışverişine olanak sağlayacak bir platform oluşturulması amacıyla Bakanlığımız ve UNICEF işbirliğinde ”Sosyal Uyum Programı” düzenlenmektedir. Türk ve Suriyeli çocuklar tarafından akran eğitimi tekniğiyle verilen eğitimler sosyal ve kültürel etkinlikler şeklinde yürütülmektedir.