Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif LAÇİN tarafından yapılan açıklamada, her çocuğun bir ailesi olması gerektiği vurgulanarak özellikle Koruyucu Ailelik Hizmeti anlatılmıştır.
Koruyucu aile hizmeti, herhangi bir sebepten ötürü biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların, uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir.
Koruyucu Aile Hizmeti, Evlat Edinme hizmeti ile karıştırılmaktadır. Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Hizmetlerinin odağı, çocuğun aile yanında yetişmesi olduğundan, her ikisinde de ailelerin seçim kriterleri temelde aynıdır. Ancak, her iki hizmetten yararlandırılacak çocukların hukuki durumları farklılık göstermektedir. Evlat edinme hizmetinde aile, evlat edinme yolu ile hukuksal bir süreci tamamlayarak velayet hakkını alırken Koruyucu Aile sisteminde aile, çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu Devlet ile paylaşmaktadır, çocuğun velayeti öz ailesinde kalmaktadır.
Hali hazırda ilimizde 30 koruyucu ailemizin yanında 18’i kız 21’i erkek olmak üzere 39 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. Bu ailelerden 12’si akraba modeli koruyucu ailedir. Yine ilimizde 3 yabancı uyruklu, 6 engelli çocuğumuzun bakımı da koruyucu aile yanında sağlanmaktadır. Ailelerimiz ve çocuklarımız Müdürlüğümüze bağlı Koruyucu Aile Biriminde görevli meslek elemanları tarafından mevzuat kapsamında düzenli aralıklarla izlenmektedir.
Çocuğun koruyucu aile yanında kalma süresi korunma altına alınma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çocuk uzun yıllar koruyucu ailesinin yanında kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülebilir. Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların biyolojik aile ile görüşmesi kurum bünyesinden meslek elemanları eşliğinde gerçekleşmekte olup, koruyucu aileyle ilgili bilgiler biyolojik aile ile paylaşılmaz, koruyucu aile ve biyolojik aile bir araya getirilmez.
Koruyucu ailelere, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere çocuk başına (varsa) engellilik ve yaş durumuna göre değişkenlik gösteren miktarlarda aylık ortalama 7100 TL ödeme yapılır. Ayrıca koruyucu aileye yılda bir kez çocuğun eğitim masrafları karşılığı 3 katı tutarında ve yılda iki kez giyim masrafları karşılığı 2 katı tutarında ödeme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, aylık okul servis ücretleri, meslek edindirme ve sınavlara hazırlık kurs ücretleri için de yıllık belirlenen tutarlarda ödemeler yapılmaktadır. Ayrıca koruyucu ailelerde emekliliğe esas sosyal güvencesi olmayan eşin sigorta primleri karşılanarak, emekli olmalarına imkan tanımaktadır