Dünyada nüfus dinamikleri değişmekte, Doğum artış hızı düşmekte, yaşam süresi uzamakta ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı giderek artmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre yaşlanmanın kronolojik sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. Ülkemizde farklı hizmetler için farklı yaş esas alınmakla birlikte genel olarak 60 ve üzerinde olan kişiler yaşlı olarak kabul edilmektedir.
Son yıllarda tıbbın gelişmesi, bireyin kendini ve yaşamı önemsemesi nedeniyle ortalama insan ömrü uzamaktadır. Dünyada 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmaktadır. Türkiye'de de yaşlı nüfusun toplumdaki oranı yaklaşık yüzde 8,8, ancak bu oran yıllarla birlikte artacaktır. Yaşlanmada görülen bu hız, bu konuda yapılması gerekenler konusunda bizlere daha hızlı ve etkin çalışmalar yapılması konusunda uyarı niteliğindedir.
2020 Yılı Yaşlılık Alanında Kalitenin Geliştirileceği Bir Yıl Olacaktır! İnsan ömrünün uzaması ile birlikte toplumsal anlamda kaçınılmaz olarak yüzleşeceğimiz bir husus yaşlılıktır. Bu sebeple yaşlılığın giderek artan ihtiyaçlarını da bugünden öngörmek zorundayız. Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Zaman ilerledikçe giderek artan yaşlılık alanındaki ihtiyaçlara göre, her bir ihtiyacı kapsayıcı ve kuşatıcı şekil ve çeşitlilikte hizmetlerimizi geliştiriyoruz.
Bakanlığımız tarafından, “yaşlı bakım hizmeti alanında; hak temelli, aile odaklı, mahremiyet ile güvenliği önceleyen ve memnuniyeti hedefleyen " Yaşlı Bakım Hizmetlerinde Kalitenin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge" yayımlanmış, Bakım hizmetleri kalite standartları ve yönergesi; her yaşta engelli, yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunan resmi ve özel gündüz yaşam merkezleri, bakım merkezi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, huzurevi, huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi ile bu kuruluşlara bağlı ek ünite, ek birimler ve evde bakıma destek hizmetlerini kapsamaktadır. Bu çerçevede 2020 yılında Bakanlığımızca belirlenen standartlarla yapılacak değerlendirmeler ile, engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarına kalite puanı verilecektir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz Hizmet Birimlerince değerlendirme toplantıları yapılmaktadır.
“Yaşlılarımıza sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır”. Yaşlılarımız hizmet verdiğimiz kesimin önemli ve değerli bir bölümünü oluşturmaktadır. Huzurevlerimizde yaşlılarımızı, boş zamanlarını çeşitli aktivitelerle değerlendirmesi, sosyal ilişkilerini arttırma ve günlük yaşam aktivitelerini geliştirmelerinin desteklenmesi, ayrıca yaşlılarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilmesi sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olunması hedeflenmektedir.
Her Yıl 18-24 Mart tarihleri arasında Yaşlılar Haftası çeşitli ekinlikler düzenlenerek kutlanmaktadır. Ancak bu sene “Yeni Koronavirüs (COVID-19)” hastalığına karşı alarm düzeyi yükseltildiğinden, Virüs tehlikesi ortadan kalkana kadar kuruluşlarımızda ek önlemler alınması zorunluluğu doğmuştur.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarda uyulması gereken önlemler kapsamında; Yaşlılar Haftası dolayısıyla yapılacak kuruluşlar arası toplu etkinliklerin 10-16 Mayıs Aile Haftasına ertelenmesi, 18-24 Mart Kuruluşlara dışarıdan yapılacak toplu ziyaretlere izin verilmemesi, Akrabalar ile görüşmelerin kontrollü sağlanması, Yaşlıların zorunlu haller dışında kuruluş dışına çıkmalarına izin verilmemesi, Yaşlılar Haftası dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin her kuruluşun kendi bünyesinde yapılması gibi önlemler alınmıştır.
Ulu bir çınar misali; yaşamlarını dimdik ve üretken şekilde geçiren, çevresine güven veren, ulaşılması zor bir hedefi yakalayan ve ‘bir asır’ı deviren büyüklerimiz, bizlere hedeflerin gerçekleşebileceğini ve ümidin yitirilmemesi gerektiğini öğretmişlerdir.Asırlık çınarlarımız, uzun ömürlerinde; sorumlu tüketmeyi, azla yetinmeyi, kendi işini kendi yapmayı, zorluklarla baş etmeyi, sabrı, azmi, hoş görmeyi, dinlemeyi ve sakin olmayı, dayanışmayı, paylaşmayı, dostluğu ve bilgeliği bir davranış ve yaşam biçimi haline getirmiş değerli büyüklerimizin “Yaşlılar Haftası”nı kutluyorum.