Kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Zekiye BAŞ’ın yapmış olduğu açıklamada; Cumhurbaşkanlığı Birinci 100 Günlük İcraat Programı kapsamında yer alan “kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin artırılması” amacıyla 30 Ekim 2018 tarihinde Ticaret Bakanlığı, Tarım Ve Orman Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalanmış olup protokol kapsamında 08.05.2009 tarihinde Ticaret İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden oluşan “Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu” oluşturulmuştur.
Çalışma grubunun yaptığı ilk toplantısında hedef kitlenin belirlenmesi, hangi alanlarda kooperatiflerin kurulabileceği, kooperatifçiliğin sağlıklı bir şekilde anlatılması/tanıtılması yönünde kararlar alınarak alınan kararlar doğrultusunda 21 Mayıs 2019 tarihinde ilimiz merkez ilçesine bağlı Güneyköyde, 12 Haziran 2019 tarihinde ilimiz Altınova ilçesinde, 19 Eylül 2019 tarihinde il merkezinde, 25 Eylül 2019 tarihinde İlimiz merkez ilçesine bağlı safran köyünde, 29 Eylül tarihinde ilimiz Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy köyünde, 21 Ekim 2019 tarihinde ilimiz Akköy ilçesinde 6 Kasım 2019 tarihinde ise ilimiz Tevfikiye köyünde olmak üzere toplam 7 toplantı yaparak bu toplantılarda 158 kadına ulaşılmıştır.
Yine Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ile 23 Mayıs 2019 tarihinde 14 kadın girişimci ile toplantı yapılarak toplantıda ilgili protokol ve amaçlar anlatılmış olup kadın girişimci kurulu ile istişare yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü programına gerek “Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu” gerekse de mevcut kadın kooperatiflerimizin temsilcileri ile katılım sağlanmıştır.
Yine ilimizde faaliyet gösteren Yalova Model Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Çınarcık Hanımelleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatiflerine ziyaret gerçekleştirilerek proje ve amaçlar anlatılmış, kurdukları kooperatifin bu konudaki tecrübeleri sorulmuştur. Özellikle kuruluş aşamasında ve daha sonraki süreçte yaşadıkları sorunlar ve çözüm için istişarede bulunulmuştur.
Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu faaliyeti kapsamında 25 Haziran 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda, Vali Yardımcısı Yıldırım UÇAR'ın başkanlığında 32 katılımcının katıldığı 2019 Yılı 1. İstişare Toplantısı yapıldı.
Yine Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu faaliyeti kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından kadınların para yönetimi, gelir, harcama, birikim, borç, tasarruf, yatırım araçları, bireysel emeklilik sistemi ve yerli malı kullanımı gibi konularda farkındalıklarının arttırmak amacı ile ilimizde 27 Kasım 2019 tarihinde Halk Eğitim Kültür Merkezi Konferans Salonunda tüm kadın kooperatifi üyeleri ve yerel halkın katılımı ile Finansal Okuryazarlık Eğitimi verilerek katılımcılara Finansal Okuryazarlık sertifikası verilmiştir. Söz konusu eğitimde toplam 250 kişiye ulaşılmıştır.
Yapılan tüm bu faaliyet ve çalışmalar sonrasında ilimizde S.S. Altınbelde Altınova ve Beldeleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve S.S. Çavuşköy Orman Perileri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri kurulmuştur.
Ayrıca ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi, kooperatif ürünlerinin tanıtımı ve bu alanda bir farkındalık oluşturularak kooperatifler aracılığıyla iç ve dış ticaretin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından 5-9 Aralık 2019 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar Merkezinde Türkiye Kooperatifler Fuarı gerçekleştirilmiş olup Müdürlüğümüze bağlı 2 adet kadın kooperatifi anılan fuarda stant kurmuştur.
Yine ilimizde kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilirliklerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında ilimizde kooperatifçilik ile ilgilenen ve kooperatif kurma potansiyeli olan girişimcilerin söz konusu fuara katılmalarının sağlanmasının ilimizin sosyo-ekonomik gelişimine olumlu katkı sağlayacağı değerlendirildiğinden ilimiz Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu tarafından yapılan saha ziyaretleri ve yapılan görüşmeler sırasında kooperatifçilik ile ilgilenen ve kooperatif kurma potansiyeli olduğu değerlendirilen 15 kişiden oluşan girişimci grubunun, söz konusu fuara katılımlarını temin etmek amacıyla araç tahsis edilerek ilimiz Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu eşliğinde fuara katılmaları sağlanmıştır.
Yapılan tüm ziyaretler sonucunda 537 kişiye ulaşılmış olup çalışma grubu ile 2020 için planlama yapılmıştır.