Yoksullukla mücadele ve beşeri kalkınma için gerekli olan en önemli şartın güven ve istikrar, sürdürülebilir kalkınma olduğunu belirtmek gerekir. Bu doğrultuda Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını en hızlı iyileştirebilen ülke olmuştur.
Artık aşırı yoksulun bir sorun olmaktan çıktığı rakamlarla kanıtlanmış, İnsani gelişme endeksine baktığımızda BM Kalkınma Programı verilerine göre 2002 yılında orta insani gelişme seviyesindeyken bugün artık yüksek insani gelişme seviyesine ulaşmış durumdayız. 2002 yılında 96'ıncı sırada olan Türkiye , 2017 yılında 64'üncü sıraya yükselmiştir.
Ülkemizde 12-18 Aralık tarihleri arasında bulunan hafta ‘Yoksullarla Dayanışma Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bakanlığımız Yoksullukla Mücadelede büyük bir role sahiptir. Kalkınma Planlarında Sosyal Yardımlar, Aile ve Toplum Hizmetleri, Çocuk ve Gençlik, Engelli ve Yaşlılık alanlarında ekonomik bazlı ölçütlerin yanı sıra eğitim, sağlık, sosyal yaşama katılım gibi göstergelerin de yoksulluk ölçümünde yer alması hizmet birimlerinin kapsamındadır.
Toplumun dezavantajlı kesimlerinden başlamak üzere, Aile bazında eğitim, sağlık, istihdam, gelir gibi alanları içeren sosyal risk haritası çıkarma çalışmalarına başlamış bu kapsamda (ASDEP) Aile Sosyal Destek Programı ile aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerinin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışma hizmetlerini de içeren bir programdır.
ASDEP ile nihai olarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda ASDEP personelimizce ilimizde 2019 yılında 2717 hane ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; ilimizde yaşayan yoksul vatandaşlarımızın zorlu yaşam koşullarını iyileştirebilmek için elimizden gelen tüm çaba ve gayreti göstermekteyiz.
Bu kapsamda; ilimizde Sosyal Ekonomik Destek Hizmetlerinden 350 çocuğumuza yaşlarına göre değişmekle birlikte ortalama aylık 1000 TL, Evde Bakım Hizmeti kapsamında 1562 engelli bireye bakan yakınlarına aylık 1350 TL ödeme yapmaktayız.
Yoksullarla Dayanışma Haftasının varlığıyla farkındalığımızı artırmasını diler, yoksulluğun olmadığı günler temenni ederim.