Günümüzde engelli bireylerin ayrımcılığa uğramadan toplumsal hayatın tüm alanlarına katılmaları önem arz etmektedir.
Günümüz sosyal hizmet yaklaşımında sosyal devlet olmanın gereği olarak ayrımcılığın önüne geçmekle beraber pozitif ayrımcılık ilkesi gereği engelli bireyi ile ailelerini eğitim, sağlık, istihdam ve ekonomik yardımlarla desteklemek öncelikli konulardandır.
Yapılan destekler yanında İlimizde engel gruplarının ihtiyaçlarının farklılaşması nedeniyle ihtiyaçların karşılanması için yeni hizmet modelleri ve yeni kurumsal bakım merkezleri il müdürlüğümüzce hayata geçirilmektedir.
İl Müdürlüğümüzce kesintisi takip edilmekte olan “Sosyal Kalkınma Takvimi” ile dezavantajlı kesimlere dikkat çekmek için dünya ile ortaklaşa belirli günlerde iller düzeyinde bir çok etkinlikler planlamaktayız.
2 Nisan tarihi de otizmli bireylere dikkat çekilen bir gün. Bu günde otizmin erken tanı ile teşhisi, sağlık ve sosyal hizmete erişimleri, aileleri ile birlikte toplumsal yaşama katılımları için İlimiz genelinde mavi ışık ve açık alan etkinlikleri ile aileleri bilgilendirmeye otizmli bireylere destek olmaya kısacası farkındalık oluşturmaya çalışacaktır.
İl Müdürlüğü olarak otizm spektrum bozukluğu olan ilimiz genelindeki 71 bireye aile yanında evde bakım hizmeti ile psiko-sosyal destek hizmeti sağlayarak yaşamlarının her döneminde destek olamaya çalışmaktayız.
Ayıca otistik çocuklarımızın da içerisinde bulunduğu özel gereksinim gerektiren çocukların eğitimi bizler için önemli bir konu. Bu çocukların eğitime erişimleri için Bakanlığımızca “Engelli Öğrencilerin Okullarına Ücretsiz Taşınması Programı” kapsamında erişilebilir servis araçlarıyla çocuklarımızın okullarına ücretsiz erişiminin sağlanması. Eğitim süresince ailelerin kendilerine zaman ayırması bir çok ülkeye örnek olan bir uygulamadır.
Bu kapsamda 2019-2020 eğitim öğretim döneminde tüm engelli gruplarında (görme, işitme, ortopedik, otizm, zihinsel) 117 Bin öğrencinin “Taşımalı Eğitim Projesi” kapsamda eğitime devam etmesi için Milli Eğitim Bakanlığına 322 milyon TL kaynak aktarılması takdire şayandır.
GÜNDÜZLÜ BAKIM MERKEZİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Otizmli bireyler ile beraber özel gereksinim gerektiren çocukların bakım eğitim ve rehabilitasyonu, bağımsız yaşam becerilerine destek sağlamak ve ailelerinin kendilerine daha fazla vakit ayırabilmeleri için İl Merkezimizde bulunan Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimizde kovid-19 salgınının etkisinin sona ermesi ile 19 yaş üstü özel gereksinimli bireylere gün içerisinde “Gündüzlü Bakım Hizmeti” sunmaya başlayacağız.
Gündüz saatlerinde bakım hizmeti yanında kişisel becerilere uygun olarak el sanatları, resim vb atölyelerde yeteneklerini ortaya çıkartmalarına fırsat tanınacaktır. Yapılacak sanatsal, sportif ve sosyo-kültürel etkinliklerle otistik ve özel gereksinimli tüm bireylerin rehabilitasyonuna katkı sağlayacağız.
02 Nisan otizm farkındalık gününde güçlü ve dinamik bir yapıya sahip devletimiz, engellilerin eğitim, istihdam, sağlık hizmetleri, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunlarının çözümünde gücünü her daim hissettirerek, duyarlılık ve farkındalık oluşturma yolunda ilerlemeye devam edecektir.
Kapımız ve gönlümüz her zaman kendilerine açık olacak. Bütün otizmli çocuklarımızı, ailelerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Abdullah NEŞELİ
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü