Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından aile yapısının korunması, güçlendirilmesi amacıyla ilgili Kurum ve STK temsilcilerinin katılımı ile Aile Çalıştayı düzenlendi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan’ın katılımı ile gerçekleştirilen aile çalıştayında katılımcılar ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması hakkında görüşlerini dile getirdiler.
Çalıştay öncesinde konuşan Vali Özkan, Hiçbir aile yapısının buna bizler de dahil olmak üzere temelde sağlam değilse bunun gidişatı ve sonucu maalesef farklı neticelere sebebiyet verdiğini söyledi. Şu anda genel itibariyle birbirinden genelde habersiz sosyal medyanın yetiştirdiği çocuklar veyahut da sosyal medya odaklı çocuklar ve daha çok yaşam biçimini ekonomikleştirmiş bir bakış açısıyla dönüşmüş bir aile yapısıyla karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Vali Özkan, ‘’Tabii burada temel konu her şeyin başında anne ve babaların doğu eğitimi, doğru yetiştirilmesi. Buna milli eğitimi Sosyal hizmetlerin, diyanetin ve farklı kurumların toplumda yer alan tüm kurumların paydaş olarak katılması bu konu üzerinde çalışması ve düşünülmesi gereken bir konu. Hatırlarsanız bizim çocukluğumuz Münir Özkul’la, Adile Naşit’in bir aile ayakta nasıl tutulur filmleriyle geçti. Bakarsınız anne ayakta tutar, baba ayakta tutar. Aile nasıl aile olunur? Buna benzer sinema filmlerini izlemekle geçti. Tabii şu andaki görseller, gerek sosyal medya üzerinde, gerekse televizyon filmleri, gerekse sinema filmleri üzerinde tamamen çekip bir aile yapısı üzerine kurgulanmış, ekonomik kaygılarla yol yürüyen, bir yapıya dönüşmüş bir algıyla yolumuza devam ediyoruz. Mutluluğun, huzurun, acının çok paylaşıla gelmediği, ailelerin aslında sadece apartmanda değil, evin içinde bile insanların birbirinden çok haberdar olmadığı bir yapıya dönüşmüş vaziyetteyiz. Tabii bu da toplum sorunları söz yerindeyse millet olarak bağlarımızın zayıflamasına sebebiyet veriyor’’ dedi.
Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde 81 İl Müdürlüğünün koordinasyonunda ‘Aile Çalıştayı’ düzenlendiğini belirtti. Bu kapsamda Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, Çocuk Destek Merkezi Toplantı salonunda Bozok Üniversitesi akademisyenleri moderatörlü, Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla Aile Çalıştayını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Neşeli, ‘’Çalıştayda “Aile, Eşitlik ve Adalet”, “Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah”, “Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme”, “Aile, Çevre ve İklim”, “Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme”, “Aile Odaklı Sosyal Hizmetler” konuları ele alındı. Aile odaklı sosyal hizmet modeli güçlendirilecek. Bu konu başlıkları altında ailenin güçlendirilmesine ilişkin mevzuat, uygulamalar ve bu konuda geliştirilmesi gereken alanlar tartışılarak, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik geliştirilebilecek politikalar ve ailenin korunmasına ilişkin hak ve sorumlulukların güvence kapsamının nasıl genişletileceğine yönelik yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Ailelerin ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri amacıyla alınabilecek ek tedbirler, yeni ailelerin kurulmasını teşvik edecek ekonomik ve sosyal desteklerin neler olması gerektiği konuları tartışıldı. Ailenin ilişkilerini sağlam temeller üzerine kurmalarını sağlayacak unsurların ele alındığı çalıştaylarda evlilik ve aile hayatına ilişkin toplumun farkındalık düzeyini artırmaya yönelik neler yapılabileceği üzerinde çalışıldı. Afet ve acil durumlar için ailelerin bilinç ve farkındalık düzeylerini artıracak ve ailelerin iklim değişikliği konusunda tedbirli olmalarını sağlayacak tedbirler görüşüldü. Ailenin korunması ve güçlendirilmesinde teknolojinin bilinçli kullanımı ve teknolojik gelişme sürecinin aile lehine kullanımının sağlanmasına yönelik araçların oluşturulması, aile bireylerinin bilinçli medya kullanımına ilişkin kapasitenin artırılması ve aile dostu yapımların teşvik edilmesi çalışmaları masaya yatırıldı. Aile odaklı sosyal hizmet uygulamalarında yaşanan sorunlar ve önerilerin tartışıldığı çalıştaylarda sosyal hizmet modelinin güçlendirilmesi ve ailelerin sosyal hizmetlere erişimlerinin artırılması için yapılacak çalışmalar ele alındı’’ diye konuştu.
Ailenin korunması, güçlendirilmesi, sosyal refahının artırılması, sorunların tespiti ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen Çalıştayda, Aile, Eşitlik ve Adalet, Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah, Aile, Çevre ve İklim, Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme, Aile Odaklı Sosyal Hizmetler konuları ele alındı.