Depremin ilk gününden itibaren Vali Ziya Polat koordinesinde Hassa’ya giden Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sosyal destek ekipleri, depremzede vatandaşlar ile birebir ilgilenerek onların sorunlarına çözüm olurken, ailelere psikososyal destek veriyorlar. Çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenleyen ekip, aynı zamanda Yozgat’tan temin ettikleri oyuncakları da çocuklara dağıtarak onların yüzlerini güldürdüler.
İl Müdürü Neşeli Depremin ilk günü Hatay Hassa’ya 16 kişilik ekiple ulaşarak görev almaya başladıklarını söyledi. Krizin büyük olması nedeniyle 11 tane ili kapsamasından dolayı Bakanlıkları tarafından her bir il ve ilçeye psikososyal hizmetleri yürütmek için görevlendirme yapıldığını vurgulayan Neşeli, ‘’Bizler Hassa’ya gittiğimizde yaşanılan afetten kurtarma çalışmalarını yürütmeye çalıştık. Ardından afet sonrasında travmalardan ve etkilerinden koruyabilmek için bireyi ruhsal anlamda güçlendirmek için çeşitli bireysel ve toplu görüşmeler sağlamaya çalıştık. İlk günü ve sonrasındaki günlerde kişilerin travmadan kurtulması için gerekli olan neye ihtiyacı varsa sorumluluk bilinciyle hareket ederek yapmaya çalıştık. Gerektiğinde gıda dağıtımında, gerekse ailenin ihtiyaçlarının tespitinde, gerekse sağlık hizmetlerine ulaşımlarında ve güvenlikli bir alanda yaşamlarını sağlamakta kendilerine destek olmaya çalıştık. Mağduriyetlerin giderilmesi ve tekrardan önceki işlevsel dönemindeki hayata katılımları için de çalışmalarımız ilk günden beri devam etmektedir’’ dedi.
5’GÜNDE BİR PERSONEL DEĞİŞTİRDİK
Hassa ilçesinde depremin olduğu ilk günlerde 5 günde bir personel değiştirdiklerini dile getiren Neşeli, ‘’Çünkü zorlu alanda elektrik, su, yaşam koşulları yoktu ve bundan dolayı hızlı değişim yaparak 5’er günlük zaman dilimlerinde personelimizi değiştirdik. Şimdi ise 8 günde bir personelimizi değiştiriyoruz. Dünkü yapmış oldukları hizmetlerin yanında özellikte Valimiz Ziya Polat’ın koordinesinde kurulan çadır kentlerde psikososyal destek çadırlarımızı, çocuk oyun çadırlarını kurarak çocuklarımızın bu travmadan en az etkilenebilmesi için çeşitli bireysel ve grup etkinlikleri yaptırdık. Oyunlar oynatıyoruz ki anneler çocuklarının mutlu olduklarını gördüklerinde kendileri de mutlu oluyorlar. En azından o depremin korkusundan uzaklaşmaya çalışıyorlar. Sonrasındaki dönemde bütün 39 mahallesi gezilerek Sosyal Hizmet Bakanlığımızın talimatıyla arz odaklı yürütülmektedir. Kişilerin herhangi ihtiyaçlarını muhtarlar veya kendilerince talep edilmesine gerek kalmaksızın 39 mahalleye gidilerek mahallelerden birebir talepleri alınmıştır. Psikososyal destek talebinde bulunanlara ivedilikle hanelerinde veya bakanımız tarafından gönderilen Mobil Sosyal Hizmet Aracılığı ile görevlendirme yaptık, psikososyal hizmeti sunmaya çalıştık’’ diye konuştu.
ÇOCUKLARA OYUNCAK DAĞITTILAR
Gelen yardımlar ve Yozgat’ta yaptıkları görüşmeler neticesinden büyük bir oyuncak dağıtımıyla yas havasını, korku havasını dağıtmaya çalıştıklarının altını çizen Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, ‘’Çocukları bizzat personellerimiz gezerek tamamına oyuncak ulaştırdık. Böylelikle çadır kenttekiler ile birlikte aileleri ile yaşamlarını devam ettiren çocuklarımızın da mutluluk düzeylerinin yükseltilebilmesi için ailenin olumlu bir ruh haline uygun normal bir ruh haline dönüşebilmesi için destek olmaya çalıştık. Tabii ki 442 tane hayat maalesef bu depremde son buldu. Bizler muhtarlarla görüşerek insanların 442 bireyin içerisinde anne veya baba veya her ikisini kaybeden yetim ve öksüz konumda bulunan çocukları tespit etmeye çalıştık. Çünkü bunlara yönelik Bakanlığımızın sosyal hizmet yardımları da ivedilikle sunmak istedik. Çünkü artık çadırlar kuruluyor Hayat bir şekliyle işyerleri açılarak normale dönüşüyor. Bizlerde kişilerin normal hayatta herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bu insanlara sosyal hizmetin uygun modellerini gerektiğinde maaş bağlayarak kendi ayakları üzerinde durmaları için çalışmalar yürüttük’’ şeklinde konuştu.
45 ŞEHİT VE GAZİMİZ VAR
45 tane şehit yakını ve gazinin bulunduğuna vurgu yapan Neşeli, şöyle konuştu; ‘’Bunların tamamına Cumhurbaşkanlığı şehit gazi koordinatörlüğü ile birlikte çadırlar temin ederek kişilerin şehit ve dezavantajlı grupların başında olan şehit ve gazilerimizin çadırlarda yaşamaları noktasında gerekli hizmeti güvenli bir ortamda çadırda yaşamaları için çadır teminine de girdik ve tamamını da sonraki süreçte takip ederek ihtiyaçlarını ivedilikle karşılamaya çalıştık. Sonrasında Valimizin talimatlarıyla Hassa ilçemize gelen gezici sinevizyon aracıyla çadır kentlerde çocukları eğlendirici eğitici akşamları faaliyetlerde bulunduk. Bu gibi çalışmalara ebeveynlerin de yoğun olarak katıldıklarını gördük. Çünkü bunların da gündemin dağılması açısından, üzüntüden depremin etkilerinden ayrılmak istediklerini gördük. Sonrasında çadır kentlerde çeşitli eğitimlere başladık. Stres yönetimi, korku ve kaygı yönetimi, çocuklarla ilgili çeşitli eğitim de çocukların akademik başarılarının arttırılabilmesi için okula yönlendirilebilmesi, çocuk ruh sağlığı konularında ebeveynlerle grup ve toplu etkinlikler yaptık. Korku çok büyük, insanlar depremden ciddi etkilendikleri için evlerine giremiyorlar. Güvenlikli bir ortamda yaşamaları için kendilerine korkuların kaygıya, kaygıların da davranış problemine dönüşmemesi için eğitimler düzenledik. Tabi sadece deprem mağdur olanlar değil aynı zamanda deprem bölgesinde bulunan uzun süredir topluma hizmet eden kolluk kuvvetlerine emniyet birimlerine ve Jandarma’ya da çeşitli eğitimler düzenledik. Stres yönetimi çok önemli, birçok kolluk kuvvetimizin 5 dakikalık uyku sonrası veya günlük bir saatlik uykuyla 23 saat ayakta kalıp depremzedelere yardım ettiklerini biliyoruz. Çok yoğun çalıştıkları için bedenleri de ruh sağlıkları da maalesef yorgun düştü. Bunları da yakın temasta bulunarak, en azından moral ve motivasyonlarının yüksek tutulabilmesi için onlarda da kaygı durumu oluşmaması için, olanın da bu yaşanan travmadan olumsuz etkilenmemeleri için kendilerinin güçlü olacakları ruh halleri ile ilgili eğitimlerimizi devam ettirdik. Şimdi psikososyal destek ekip olarak birçok çadır kente hizmet vermekte birlikte, ilimizden veya farklı bölgelerden gelen ve sivil toplum örgütleri tarafından kurulan çadırlara, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik Ve Spor Bakanlığı ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından gönderilen psikososyal hizmet ekibini de yönlendirerek hizmetin sadece Çadırkent, değil tüm kırsaldaki köylerde de yürütülmesi her bireye dokunulabilmesi için elimizden gelen gayreti ve çabayı sarf ettik.’’
Hassa ilçesi yanında İlimize verilen Kırıkhan ilçesinde de psikososyal destek hizmetleri İl Müdürlüğü personeli tarafından yürütüldüğünü anlatan Neşeli, ‘’Hassa İlçesinde yaşanılan afet sonrası iyileştirme faaliyetleri kapsamında yer alan sosyal hizmet uzmanlarımız deprem bölgesinde 2 yıl süresince bireysel talebe bağlı olmadan ilk günden beri halkın mağduriyetlerinin giderilmesi için tespitler yanında halkı psikolojik yönden rahatlatmak, yönlendirmek, olumsuzluklarla başa çıkma yöntemlerini öğretmek, toplumun kendi normaline dönmesine yardımcı olmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerdir’’ dedi.
k için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerdir’’ dedi.